Telefoon ingeleverd voor reparatie maar komt kapot terug
Je telefoon, tablet, televisie of fototoestel is kapot en die wil je laten repareren. Wat zijn dan je rechten en plichten?
Taco stuurde Radar een mail en vertelt daarin dat hij zijn iPhone ter reparatie aanbood vanwege een accu die niet meer goed werkte. Als Taco's telefoon eenmaal onderzocht wordt zegt reparateur Amac dat het scherm op zijn iPhone geen origineel scherm van Apple is en 'dat het toestel zou moeten worden vervangen voor 460 euro'. Taco gaf aan dat hij de batterij dan niet wilde laten vervangen en dus de reparatie niet wilde laten uitvoeren. Bij het ophalen van zijn toestel bleek dat het scherm defect was. 'Amac heeft bij inname niet gevraagd of het toestel eerder gerepareerd was en heeft niet aangegeven dat zij het scherm hadden beschadigd. Ze willen zonder pardon een kapot toestel teruggeven.' Taco betaalde 39,95 euro onderzoekskosten. Daar zit je dan met een toestel dat nog defecter is dan je hem inleverde.
Hoe reageert Amac?
De directeur van Amac zegt tegen Radar dat er een foto wordt gemaakt als een product beschadigd (bij inname red.) is. 'Producten die niet beschadigd zijn bij inname wordt geen foto van gemaakt. Dit product was niet beschadigd bij inname.' Amac vervolgt: 'Daarmee is volledig duidelijk dat die schade wel te wijten is aan het feit dat wij hem (de telefoon red.) hebben opengemaakt.' Amac wil echter niet de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de ontstane schade aan het scherm, want de directeur zegt dat 'die klant tekent dat als er schade ontstaat tijdens de reparatie die te wijten is aan, zeg maar, eerdere modificaties aan het toestel die niet door een officiële reparateur zijn aangebracht, wij feitelijk niet verantwoordelijk zijn voor die schade'.
Waar heb je recht op?
De wet zegt dat je recht hebt op een deugdelijk product als je dit nieuw koopt. Stel je koopt een nieuwe telefoon en die gaat binnen een paar maanden kapot. Je mag verwachten dat die langer meegaat dan een paar maanden. Als je telefoon buiten jouw schuld om kapotgegaan is, dan dient de verkoper de telefoon kosteloos te repareren. Is de telefoon na reparatie binnen enkele weken of maanden weer kapot? Dan zal het weer gerepareerd moeten worden. Hoe lang een reparatie mag duren staat niet in de wet beschreven. Het is ook heel erg afhankelijk van het product. Als een product technisch heel ingewikkeld is kan dat langer duren dan een simpel apparaat waarbij snel duidelijk is wat er defect aan is.
Kom je er niet uit?
Als je telefoon defect blijft gaan kan je eventueel een nieuwe telefoon eisen. Je mag ook de overeenkomst ontbinden.
Reparateur aansprakelijk voor nieuwe schade
Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten legt uit dat je in ieder geval recht hebt op kosteloze garantie als het defect is ontstaan tijdens de garantieperiode. Als er tijdens de reparatie andere schade is ontstaan aan het product dan waarvoor je hem hebt ingeleverd, dan kan je de reparateur aansprakelijk houden voor die schade. Janssens zegt dat als de schade er al was de reparateur dat zal moeten bewijzen. Jij als consument hebt daarin het laatste woord.
Innameformulier ondertekenen?
Reparateurs kunnen je verplichten om een formulier te ondertekenen als je je defecte product inlevert voor reparatie. Dat formulier dient als overeenkomst. Daarop staat wat het defect is en of er eventueel onderzoekskosten zijn. 'Het is ook meteen bewijs van de overeenkomst', aldus Janssens, die consumenten er ook op wijst goed op de algemene voorwaarden te letten.