Telefoonreparateur Dynafix

Veel providers en fabrikanten hebben voor reparaties van smartphones een contract met het bedrijf Dynafix. Over dat bedrijf krijgen we erg veel klachten.

Veel mensen moeten hoge kosten betalen voor een telefoon die niet gerepareerd kan worden en anderen zijn hun toestel lang kwijt. Bij wie moet je zijn om verhaal te halen?Telefoon terugeisen van Dynafix? Gebruik deze voorbeeldbrief

Advocaat Eva Beekman legt uit dat de verantwoordelijkheid volgens de wet bij de verkoper van een apparaat ligt. Dat betekent dat als je een telefoon koopt bij je telefoonprovider dat deze dan aansprakelijk is.

Wanneer de fabrikant nog een speciale fabrieksgarantie afgeeft verschuift die verantwoordelijkheid en moet de fabrikant zelf opdraaien voor problemen en zaken als reparaties.

Omdat veel providers en fabrikanten standaard Dynafix inschakelen voor de telefoonreparaties van hun klanten, kun je vaak niet om dit bedrijf heen.

Wel betalen, geen reparatie

De meeste klachten die Radar ontvangt hebben te maken met de door Dynafix in rekening gebrachte onderzoekskosten. Deze moet je betalen als je telefoon niet is gerepareerd, bijvoorbeeld als een onderdeel tijdelijk niet leverbaar is. Bij veel mensen die ons mailen bedragen de onderzoekskosten tussen de 50 en 60 euro.

Vaak gaat het om een kapot scherm dat voor reparatie naar Dynafix wordt gestuurd, waar vervolgens blijkt dat het scherm niet meer leverbaar is. Klanten worden daarover niet van tevoren ingelicht, maar lopen uiteindelijk dus wel tegen een hoge kostenpost aan.

Reactie Dynafix

Dynafix legt in een reactie uit waarom er onderzoekskosten in rekening worden gebracht en wat er onder die kosten valt.Telefoon terugeisen van Dynafix? Gebruik deze voorbeeldbrief

Meer over

Laatste reacties

27
  • Door Radar

Je telefoonscherm is gebroken of de microfoon van je mobieltje doet het niet meer. Dan wil je dat je toestel zo snel mogelijk gerepareerd wordt. Veel providers en fabrikanten hebben voor reparaties een contract met het bedrijf Dynafix, een grote telefoonreparateur. En juist over dat bedrijf krijgen we erg veel klachten. Veel mensen moeten hoge kosten betalen voor een telefoon die niet gerepareerd kan worden en anderen zijn hun toestel lang kwijt. Maandag 7 november in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door Jetsertje

Het is opmerkelijk dat veel consumenten met klachten komen over Dynafix, terwijl deze consumenten in de meeste gevallen helemaal niets met Dynafix te maken hebben. Het probleem zit vooral in de onwetendheid van de consument, die niet naar de juiste partij stapt of zich laat afschepen door de verkoper. Veel consumenten denken voor garantie bij de fabriek te moeten zijn en dat is fout. De fabrikant mag zelf garantievoorwaarden stellen en is in veel mindere maten gebonden aan wetten. Hierdoor kan een fabrikant de garantie ook weigeren wanneer niet is voldaan aan de garantievoorwaarden. Dat terwijl de verkoper wel gehouden dient te worden aan wettelijke garantievoorwaarden, waardoor je bij defecten beter altijd terug kunt gaan naar de verkoper dan naar de fabrikant. Zo kan de fabrikant bijvoorbeeld wel stellen dat de consument geen garantie krijgt wanneer de software van een telefoontoestel is aangepast dmv. Android root of iOS jailbreak terwijl een verkoper dit niet mag doen, mits het defect niet is ontstaan door deze aangepaste software. Klachten over Dynafix door consumenten zouden eigenlijk niet mogen bestaan. De consument hoort bij klachten naar de partij te gaan die de garantie afhandelt en dus de verkoper of de fabrikant. Als Dynafix namelijk een uitspraak doet dat het product niet onder garantie zou vallen, is dat een probleem tussen de verkoper en Dynafix, niet tussen consument en Dynafix. De verkoper moet die kosten dan maar betalen en mag de kosten niet verhalen op de consument. Tenzij het defect natuurlijk door de consument zelf is ontstaan, al dient de verkoper dat in de eerste 6 maanden na aankoop te bewijzen en een uitspraak van Dynafix is onvoldoende bewijs. Eenzelfde verhaal over garantieclaim bij providers. Vaak heb ik gehoord dat mensen met een defect toestel naar bijvoorbeeld Vodafone of T-mobile toe gaan, terwijl het toestel is gekocht via een website zoals Mobiel.nl of Belsimpel.nl. De koopovereenkomst voor het toestel is dan aangegaan met de website en niet met de provider, waardoor de consument bij garantieclaims terug naar de verkoper/website moet gaan. Vaak stuurt de provider omwille van service het toestel dan alsnog op voor reparatie en komen deze bij Dynafix terug. In het geval dat het defect voldoet aan de garantievoorwaarden van de fabrikant, komt de rekening voor reparatie alsnog bij de fabrikant terecht. Maar is dit niet het geval, zijn die kosten voor de provider, die de kosten natuurlijk in rekening brengt bij de consument. En zo krijg je dus veel klachten over Dynafix.

  • Door thecure

Prachtig verhaal hoor, maar dit is niet het echte probleem. Dynafix staat vooral defect om zijn zogenaamde waterschades. Je brengt het toestel met een klacht naar de winkel, en dynafix komt met een of andere vage waterschade, die de klacht zogenaamd zou veroorzaken. Niet aangetoond doordat de print geheel groen uitgeslagen is (dan zou het terecht zijn), maar door een of andere vage sticker. Of je brengt het toestel met een software probleem, en het zou opeens valschade zijn omdat er een of ander krasje op zit (waar je zelf geen last van hebt). Goed dat hier eens aandacht aan besteed wordt.