Televisies in 2020: wat kun je verwachten?

20200108_cestv.png

Op de jaarlijkse Consumer Electronics Show in Las Vegas laten verscheidene fabrikanten hun nieuwste gadgets en technologieën zien. Vooral op het gebied van televisies laten fabrikanten zien wat ze voor het jaar van plan zijn. Deze ontwikkelingen kun je rekening mee houden als je in 2020 een nieuwe televisie wilt kopen.

Hoewel er dit jaar geen wereldschokkende onthullingen zijn geweest op televisiegebied, zijn er toch een paar interessante ontwikkelingen.

Kleinere oledtelevisies

Als je van een mooi contrastrijk beeld houdt, kun je moeilijk om oledtelevisies heen. Doordat bij een oledscherm de lichtsterkte per pixel afzonderlijk geregeld kan worden, is het mogelijk om bijvoorbeeld een felwit object vlak naast een pikzwarte achtergrond te plaatsen.

LG heeft een patent op de techniek die bij oledtelevisies gebruikt wordt. Andere merken die oled-tv’s verkopen, kopen de panelen in bij LG en zijn daarom afhankelijk van wat dat bedrijf produceert.

Dit produceren deed merk tot nu toe in de maten 55, 65 en 77 inch. Als je dus oled op een kleiner formaat dan 55 inch wilt hebben, was de eerstvolgende stap naar beneden een laptopje met een 15”-scherm.

Vanaf dit jaar produceert LG ook oledschermen op een formaat van 48 inch. Waarschijnlijk worden televisies met de panelen iets betaalbaarder, mogelijk zakken ze op termijn zelfs onder de 1000 euro. Zowel Sony en LG hebben al oledtelevisies op dit formaat aangekondigd. Andere merken als Panasonic en Philips zullen vermoedelijk ook volgen.

Oprolbare tv, dit jaar misschien wel?

Vorig jaar heeft LG op CES televisie laten zien die, als hij niet gebruikt wordt, zich volledig oprolt in het kastje waar hij uitkomt. LG beloofde dat het toestel dat jaar uit zou komen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd.

Dit jaar heeft LG het toestel opnieuw getoond en beloofde daarbij opnieuw dat hij dit jaar nog uitkomt. Nu is er ook een prijs genoemd: 60.000 dollar. Als hij ook naar Nederland komt, staat je vermoedelijk een prijs van een vergelijkbaar aantal euro's te wachten. Meer over de oprolbare tv is hier te lezen:

Deze oprolbare televisie komt dit jaar op de markt

Microled

Waar LG aan de weg timmert met oled, werkt concurrent Samsung aan een eigen technologie om een vergelijkbaar contrastrijk beeld als oled te kunnen produceren. Deze techniek heet microled.

Tv's met microled zijn in theorie energiezuiniger dan oled en kunnen ook een feller beeld produceren, maar tot op heden is het Samsung nog niet gelukt om de microleds voor een redelijke prijs klein genoeg te maken om ze voor een acceptabele prijs op de markt te brengen.

Mogelijk verandert dat dit jaar, want Samsung belooft dit jaar enkele modellen op de markt te brengen. Het is nog afwachten of dat daadwerkelijk gebeurt, maar als je ze dit jaar gaat kunnen kopen, zullen ze ongetwijfeld niet goedkoop zijn: het kleinste model dat het merk heeft aangekondigd, heeft een diagonaal van 75 inch.

8k-televisies

Ook dit jaar komen verschillende televisiefabrikanten met nieuwe 8k-televisies. Met hdmi 2.1 het inmiddels mogelijk is om er apparaten op aan te sluiten die 8k-beeld kunnen vertonen, maar voorlopig lijkt het voorlopig niet de moeite waard om er extra geld aan uit te geven ten opzichte van 4k.

Het probleem is alleen dat je weinig apparaten gaat vinden die iets in 8k naar zo'n tv kunnen sturen. Sterker nog, er zijn nog nauwelijks camera’s die in 8k kunnen filmen. Als je al een 8k-video weet te vinden, ga je een heel groot beeld nodig hebben om het verschil met 4k te kunnen zien. Hierover kun je in onderstaand artikel meer lezen:

Dit is de reden waarom je wél een 4K- maar geen 8K-tv moet kopen

Televisie 'zonder' randen

In de afgelopen jaren zijn de randen rond het scherm van een televisie steeds dunner geworden. Op CES laat Samsung dit jaar een model zien waarvan de randen zo dun zijn, dat je ze volgens het bedrijf van een afstand van een meter of 4 helemaal niet meer kunt zien.

De randen zijn in de praktijk 2,3 millimeter breed, dus een écht randloze tv laat nog even op zich wachten. Dit toestel krijgt een 8k-scherm en komt dit jaar uit.

20200108_infinity.jpg
Het 'Infinity Screen' van Samsung

Meer tv's met hdmi 2.1

Meer fabrikanten brengen dit jaar televisies uit met hdmi 2.1-aansluitingen. Deze aansluitingen zijn onder andere in staat om 120 4k-beelden per seconde of 60 8k-beelden per seconde te versturen. Voor meer informatie over hdmi 2.1 kun je hier terecht:

Wat is hdmi 2.1?

Filmmakermodus

Veel nieuwe televisies worden dit jaar uitgerust met een 'filmmakermodus'. Met deze functie, die is ontwikkeld in samenwerking met enkele grote namen uit de filmindustrie, wordt je tv zo afgesteld dat de films en series eruitzien zoals de filmmakers het bedoeld hebben.

In de praktijk houdt dit vooral in dat een groot deel van de beeldverbeteraars worden uitgeschakeld, bijvoorbeeld het berekenen van extra beelden om bewegingen soepeler te laten lijken. Samsung, Philips, LG, Panasonic en Vizio hebben aangekondigd dat de modus aan een aantal van hun televisies wordt toegevoegd.