Tempo gaswinning in gebieden Noordoost-Nederland opgevoerd

gaswinning-110719.jpg

Het tempo bij de winning van gas uit de kleine velden in Noordoost-Nederland wordt stevig opgevoerd. Dat gebeurt onder meer door via bestaande gasputten nieuwe velden aan te boren. Ook worden kleine velden versneld leeggehaald.

Dat blijkt uit onderzoek van RTV Noord, RTV Oost, RTV Drenthe en Omrop Fryslân. De omroepen namen winningsplannen van vijftien kleine velden in het noordoosten van het land onder de loep.

Vast patroon voor gaswinning

Daar komt een vast patroon uit. Zo gaat het in de meeste gevallen om het winnen van meer gas dan waar bij eerdere vergunningen sprake van was. Ook worden bij meerdere locaties de winningsperiodes ingekort en zo wordt het tempo opgevoerd. Oude putten worden na jaren weer in gebruik genomen. Dat leidt tot grotere risico's op het gebied van bodemdaling en tot milieuschade en kan meer seismische activiteit in de bodem tot gevolg hebben, stelt een voormalig NAM-medewerker en energiedeskundige.

Groningse gaskraan sneller dicht

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat kondigde recent aan dat de Groningse gaskraan versneld dicht wordt gedraaid. Eerder liet hij al weten dat ook de winning van gas uit de kleine velden gestaag wordt afgebouwd. 'De minister zegt dat er wordt afgebouwd, maar dat komt niet overeen met de werkelijkheid', stelt de actiegroep Tsjin Gas.

Welke mogelijkheden zijn er om Nederlanders op een betaalbare manier van het gas af te halen? Hoe zorg je dat een klein appartement van het gas af kan? Bekijk meer over dit onderwerp in de eerdere Radar Extra-documentaire 'Van gas los'.

Update 12-07-2019: Het OM gaat onderzoek doen naar gaswinning

Het Openbaar Ministerie (OM) doet strafrechtelijk onderzoek naar de winning van gas uit kleinere velden in Nederland. Dat heeft het OM bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van RTV Noord, RTV Oost, RTV Drenthe en Omrop Fryslân.

Zeker een van de gasconcerns die in het noorden actief gas winnen, zou meerdere milieuvergunningen hebben overtreden.

Vermillion

Het onderzoek zou zich vooral concentreren op het Canadese bedrijf Vermillion, dat onder meer in het Drentse dorp Diever meer dan drie keer de toegestane maximale productiehoeveelheid uit de grond zou hebben gehaald. Het OM wil niet ingaan op namen. Het bedrijf is vooral actief in Overijssel, Friesland en Drenthe.

NAM

Het OM bevestigt ook dat er een ander onderzoek loopt naar de NAM. Dit zou worden uitgevoerd vanwege ernstige verontreiniging met aardgascondensaat van een kanaal in Farmsum en bodemverontreiniging bij Hardenberg.

Bron: ANP MediaWatch / RTV Noord / RTV Oost / RTV Drenthe / Omrop Fryslân