'Tempo waarin huizenprijzen stijgen niet vol te houden'

huisverkocht23sept18.jpg

Het stevige tempo waarmee de huizenprijzen nu omhoog gaan is niet vol te houden. Volgens economen van ING en Rabobank zwakt de prijsstijging volgend jaar waarschijnlijk af. Toch zullen huizen de komende jaren over de gehele linie wel duurder blijven worden.

'Bij economische groei en een groeiende bevolking hoort eigenlijk een stijging van de huizenprijzen', verklaart ING-econoom Marten van Garderen. Maar het inhaaleffect van de crisis op de woningmarkt van een paar jaar terug is nu wel zo'n beetje uitgewerkt, denkt hij. ING voorziet voor dit jaar een plus van 8,5 procent, maar voor 2019 houdt de bank het op 4,4 procent.

Gemiddelde prijs koopwoning binnenkort drie ton

In de meest recente ramingen van Rabobank wordt voor 2019 nog altijd uitgegaan van 7 procent prijstoename. 'Maar we nemen die 7 procent eigenlijk al een beetje met een korreltje zout', erkent Rabo-econoom Nic Vrieselaar. Wel is hij ervan overtuigd dat de gemiddelde prijs van een koopwoning binnenkort door de drie ton zal gaan. Daarbij speelt mee dat de aanwas van nieuwbouwwoningen, om voor een ruimer woningaanbod te zorgen, wat achterblijft.

De huizenprijzen liggen al sinds mei dit jaar hoger dan ooit in Nederland. In augustus waren huizen gemiddeld ruim 9 procent duurder dan een jaar geleden, bleek onlangs. Sinds het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen al met zo'n derde toegenomen.

Huis bemachtigen voor met name jongeren moeilijk

'Er zijn nog steeds veel mensen met de wens om te verhuizen', vertelt Vrieselaar. Het beperkte aantal huizen dat te koop staat en de torenhoge prijzen maken het evenwel moeilijk voor met name jongeren om een nieuwe woning te bemachtigen. 'We zien nu al dat jongeren afhaken. Veel mensen kunnen van de bank maar een hypotheek van 150.000 euro krijgen.'

Voorzichtig opschroeven van lage rente

Ook ligt het voor de hand dat geld steken in huizen voor beleggers op een gegeven moment weer minder interessant wordt. Mogelijk begint de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar al met het voorzichtig opschroeven van de lage rente in Europa. Dat kan gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van woningen. Daarnaast houden kenners rekening met een beperkte afzwakking van de economische groei in de komende jaren, wat mensen weer iets terughoudender zal maken bij het kopen van een huis.

Bron: ANP