background branding

Terugroepactie medicijnen hoge bloeddruk en hartfalen

12072021 medicijnen.jpg

In sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen blijkt een te grote onzuiverheid te zitten. Het gaat om medicijnen met daarin losartan, valsartan of irbesartan. In overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) roepen de fabrikanten deze medicijnen terug. 'Er is geen direct risico voor patiënten', zegt de gezondheidsinspectie.

Het merendeel van de medicijnen is wel in orde, zegt de inspectie verder. De medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar. De onzuiverheid, AZBT genoemd, blijkt deels hoger dan is toegestaan. 'De partijen die boven de limiet zijn, worden nu uit voorzorg van de markt gehaald omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitseisen.'

Apotheek

De nummers van de medicijnen waar te veel van de onzuiverheid in zit, zijn bekend bij de apothekers. Zij helpen de patiënten hun medicijnen (kosteloos) om te ruilen voor een gelijkwaardig medicijn, meldt de inspectie. Patiënten die middelen van andere partijen of merken gebruiken, kunnen hier gewoon mee doorgaan. Patiënten die op vakantie zijn, kunnen hun medicijnen gerust pas na hun vakantie omruilen bij de apotheek.

Aanpassing productieproces

De limiet voor de onzuiverheid in kwestie is heel streng. Inmiddels zijn alle fabrikanten van losartan, valsartan en irbesartan hun productieproces aan het aanpassen.

Bron: ANP