Test: Babyfoons met camera. Hoe zit het met veiligheid en gebruiksgemak?

Ze meten de temperatuur in de kamer, hebben wifi, kunnen slaapliedjes afspelen, zijn een walkie talkie en hebben naast een gewone camera ook een infraroodcamera aan boord zodat je in het donker alles kan zien: moderne babyfoons.

De ouder van nu kan niet meer zonder, maar welke moet je kiezen? De keuze is overweldigend groot en de prijzen lopen uiteen. Radar neemt de proef op de som en test een drietal babyfoons met camera én een babyfoon-app voor op je smartphone. Twee experts helpen bij de beoordeling op veiligheid en op gebruiksgemak.

De Luvion Supreme Connect is met  €199 de meest prijzige babyfoon uit de test. De één na duurste is de Motorola MBP-662 Connect (€139). De Alecto DVC-105IP heb je voor €47,95. De laatste babyfoon die we testen is zelf geen fysiek apparaat, maar een app voor smartphones. De Babyfoon 3G kost €4,49 voor iOS en €3,99 voor Android.

We hebben de babyfoons door twee deskundigen laten bekijken. Marjon Franssen, blogger en bedenker van mamatothemax.nl, test voor ons de babyfoons samen met haar 10 maanden oude dochter Lilou.

Ook Sven Emmen helpt mee. Hij is veiligheidsexpert bij SecuFirst, een bedrijf dat handelt in beveiligingscamera's. Met hem testen we de babyfoons in een gecontroleerde omgeving, waarbij een robot dienstdoet als baby.Gebruiksgemak en beveiliging

Marjon Franssen heeft voor ons gekeken naar het gebruiksgemak, Sven Emmen naar de beveiliging van de videobeelden.

Alle babyfoons zijn gemakkelijk te installeren. Wel vindt Marjon het bij de Babyfoon 3G  vrij lastig de camera, die van een smartphone of tablet is, goed neer te zetten.

Sven merkt op dat de Alecto-babyfoon de gebruiker niet dwingt om het standaardwachtwoord te veranderen. Daar zit een gevaar in: het standaardwachtwoord dat de fabrikant instelt, is gemakkelijk te kraken. Hij raadt dan ook aan altijd het standaardwachtwoord te veranderen in een wachtwoord dat bestaat uit leestekens, cijfers en zowel grote als kleine letters.

De Luvion en de Motorola hebben allebei een zogeheten ouder-unit: een los scherm dat bij de babyfoon hoort. De Motorola biedt daarnaast ook nog de optie de beelden op een smartphone te bekijken. Bij de Luvion moet daarvoor eerst nog een uitbreiding worden gekocht.

Bij aanschaf van de Alecto krijg je geen los scherm geleverd. Om de beelden af te kijken moet je eerst een app downloaden op je smartphone.

De Babyfoon 3G is zoals gezegd enkel een app; luisteren en afkijken kan alleen via een smartphone of tablet.

De Luvion en Motorola hebben een temperatuursensor, iets wat bij de andere twee ontbreekt. Op de Babyfoon 3G na hebben alle babyfoons nachtzicht - een belangrijke functie, aangezien baby's vaak in het donker slapen.

Einduitslag: de top vier

We hebben beide experts gevraagd een rapportcijfer te geven aan iedere babyfoon. Dat kwam uiteindelijk tot de volgende einduitslag:

  1. Motorola (8,5)
  2. Luvion (7,5)
  3. Alecto (6,5)
  4. Babyfoon 3G (3)

Het spande erom welke de eerste plaats zou bemachtigen. Motorola wint het uiteindelijk van de Luvion omdat daar een gratis app bij zit. Bij de Luvion moet je daar nog een uitbreiding voor kopen.

De Alecto doet zijn werk prima, maar onze juryleden misten toch wat babyfoonfuncties.

De Babyfoon 3G heeft zijn lage cijfer voornamelijk te danken aan het ontbreken van een nachtzichtfunctie. Daarnaast vond de jury het een nadeel dat je altijd één apparaat op de babykamer moet achterlaten, dat ook nog lastig is neer te zetten.

Meer over