Test: Brie

Tijdens de lunch op een pistoletje, na het eten op een kaasplankje of gewoon op een toastje bij de borrel, een lekker stukje brie. De Franse brie is al net zo gewoon als een blokje Hollandse Goudse kaas. Dus onderwerpen we brie aan een test om te zien welk merk het lekkerst is. We testen 60+ roombrie, uit de supermarkt, want Nederlanders kopen hun brie vooral in de supermarkt.

We deden boodschappen bij verschillende grote ketens en selecteerden 4 soorten brie. Er zijn veel meer merknamen verkrijgbaar, maar toch konden we maar 4 verschillende soorten met elkaar vergelijken. Een van onze testers, Huber van der Weegen, Grand Maître van het Guilde de Maîtres Fromagiers aux Pays-Bas legt uit hoe dat zit.

Er zijn in Nederland namelijk maar 4 grote fabrikanten. President is een hele bekende maar zij produceren ook voor een aantal huismerken. Waaronder bijvoorbeeld het huismerk van C1000 en Albert Heijn. Het zou dus kunnen dat uw favoriete brie onder verschillende namen in de winkel ligt. Wij testen daarom alleen de fabrikanten onderling. Omdat het vetgehalte medebepalend is voor de smaak van de brie, testen we 60+roombrie, tevens de meest verkochte brie in Nederland.De brie

Uiteindelijk kwamen we tot de 4 volgende soorten brie:

Brie A, Roi de Trefle van de Aldi, kiloprijs ¤3,75

Brie B, President, de duurste uit de test ¤9,25 per kilo bij Albert Heijn

Brie C, Saint Benoit Plus, te koop bij onder ander Super Coop, Jumbo en Plus Bij Plus kost deze brie ¤4,45 per kilo

Brie D, Cremiere de France te koop bij C1000 voor ¤4,25 per kilo

De test

De brietest vindt plaats in het kaasmekka van Amsterdam, de kaaswinkel van Betty Koster. Betty Koster is een absolute autoriteit op het gebied van ambachtelijke kazen en mag dan ook niet ontbreken in ons testpanel. Verder proeft Huber van der Weegen, Grand Maître van het Guilde de Maîtres Fromagiers aux Pays-Bas mee. Jos van Riet, keurmeester en oud-kaashandelaar maakt ons panel compleet. Om de brie goed te kunnen proeven, moet deze op kamertemperatuur zijn. Een uur voor de test halen we alle kazen uit de koelkast. De kazen hebben allemaal ongeveer dezelfde houdbaarheidsdatum en zijn dus allemaal ongeveer “even rijpµ.

De verschillende soorten brie worden blind getest. Huber van der Weegen legt uit waarop gelet wordt tijdens de test. Er wordt eerst gekeken naar de brie. Hoe is de structuur? Er wordt geroken aan de brie. De geur moet goed zijn.

Als eerste brie A, Roi de Trefle, van de Aldi. Een brie met een keurig uiterlijk en een redelijke smaak aldus ons testpanel. Geen slecht begin voor de Aldi-brie.

Brie B, de President, een brie met een ambachtelijker uiterlijk. Al is niet iedereen daarvan gecharmeerd. De brie heeft veel kleur. De smaak kan het panel wel bekoren, een brie met een volle smaak. Een pittigere brie, voor iemand die gewend is aan wat pittiger smaken.

De beurt is aan brie C, de Saint Benoit. Een brie die meteen hoge ogen gooit. Het testpanel vermoed dat het een duurdere brie is, terwijl dat is dus niet zo. Saint Benoit is zelfs de op een-na-goedkoopste uit de test. Over de smaak zijn ze minder enthousiast. Een erg aanwezige korstsmaak, de ''Goudkuipje onder de roombries''. Hoewel een van de juryleden de brie niet vindt tegenvallen. Een verdeelde jury, weinig karakter, maar geen echte misser.

Als laatste testen we brie D, de Cremiere de France van C1000. De brie lijkt qua uiterlijk een beetje op de brie C, maar hij smaakt heel anders.

Een beetje wrang, een beetje bitter en heel melig. Een brie die er uitziet als brie, maar niet smaakt als brie.

De uitslag

1. Roi de Trefle 7,6

2. President 7,6

3. Saint Benoit 7,3

4. Cremiere de France 6,1

De verschillen zijn klein. De Cremiere de France, te koop bij C1000 eindigt als laatste. Mooi op het oog, maar een bittere nasmaak. De Saint Benoit komt op de derde plek. Een prima brie, maar wel een beetje saai. President en Roi de Trefle eindigen op dezelfde plek. Maar de brie van de Aldi is veel goedkoper dan de algemeen verkrijgbare President. Roi de Trefle is in deze test dus de beste brie voor uw geld.

Meer over