background branding

Test: printers en originele cartridges

Dure printerinkt die ondanks de prijs snel op is, het is een veelgehoorde klacht. Radar test: wat beweert de fabrikant op de verpakking van de inkt, en wat zegt de praktijk?

Radar krijgt regelmatig vragen en klachten van consumenten over printer inkt. De meeste gehoorde klachten zijn: 'Het is zo duur' en 'het is zo snel op'.

Zwarte inkt

Radar neemt de verpakking van inktpatronen van de originele merken eens onder de loep. Hoeveel pagina’ s kun je eigenlijk printen volgens de fabrikant en hoe moeten die pagina’s er uit zien? We kijken eerst naar de zwarte inkt.

Radar doet een test met verschillende merken printers en de originele, bijbehorende inkt. We kopen vier printers van tussen de 50 en 70 euro. Een van Epson, een van HP, een van Canon en een van Brother.

We schrijven een brief waarmee we uitkomen op 5 procent zwarte dekking op het witte vel. Het aantal pagina's dat je volgens de fabrikant met een inktpatroon kunt printen, gaat uit van deze hoeveelheid inkt per pagina.

De uitslag

 • Epson geeft aan plusminus 175 pagina’s, maar komt tijdens Radars printsessie niet verder dan 133 pagina’s. Omgerekend kost dat je ruim 6 cent aan inkt per pagina.
 • HP’s speciale multipack-verpakking belooft zo'n 209 pagina’s te kunnen printen, maar komt niet verder dan 167 kwalitatief goede pagina’s. Omgerekend ook ruim 6 cent per pagina.
 • Canon is juist te bescheiden met een schatting van 180 pagina’s op de verpakking. Wij komen tot 284 kwalitatief goede pagina’s. Het inktverbruik kost daarmee iets meer dan 4 cent per pagina.
 • Ook Brother print meer dan de 300 pagina's die de verpakking aangeeft: 350 goed afgedrukte brieven. Dat komt neer op 3,5 cent per pagina.

Afdruk in kleur

We zijn ook benieuwd naar het aantal kleuren-A4'tjes dat de printers aankunnen. We gebruiken hiervoor een testfoto op A4 formaat met een goede spreiding tussen de drie kleuren in te printer, Cyaan, Magenta en Yellow.

 • Epson komt tot 15 pagina’s, wat neerkomt op 1,40 euro per pagina
 • Uit de HP printer kregen we 24 pagina's, à 0,52 euro per pagina
 • Canon print 33 kleurenpagina's, daarmee kost één pagina 0,46 euro
 • Brother haalt de 50 pagina's, en kost zodoende 0,43 euro per pagina

Incidenteel gebruik kost meer

Irene Joris werkt op de afdeling Digitaal van de Consumentenbond, als redacteur en onderzoeker. In de uitzending vertelt ze over de uitkomsten van onderzoeken die de Consumentenbond in 2014 heeft gedaan over printerinkt. Er is bijvoorbeeld een groot verschil in inktverbruik als je de printer maar incidenteel gebruikt. Printerfabrikanten raden vaak ook aan om de printer aan te laten staan want bij het opstarten wordt er vaak inkt door de printkoppen gespoten en dat kost dus extra inkt.

De Consumentenbond zocht uit wat het inktverbruik van de door Radar geteste printers is bij incidenteel gebruik. Bekijk de resultaten op de website van de Consumentenbond. Leden van de bond kunnen de meest recente printertest van de Consumentenbond online bekijken. De test met verschillende merken klooninkt (niet-originele cartridges) is voor iedereen in te zien.

Forumreacties

16
 • Door Radar

Dure printerinkt die ondanks de prijs snel op is, het is een veelgehoorde klacht. Radar test: wat beweert de fabrikant op de verpakking van de inkt, en wat zegt de praktijk? Maandag 12 januari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/12-01-2015/test-printers-en-originele-cartridges/ Wat is jullie ervaring met verschillende merken printers en de (originele) cartridges?

 • Door GJvdZ

Het is niet zozeer van belang wat de praktijk zegt, maar of de claim van de fabrikant klopt met de toegepaste norm die wordt gehanteerd. Wat wij printen zegt natuurlijk niets. Als je alleen maar korte briefjes print is het resultaat anders dan als je rapporten print.

 • Door sjohie

Mijn ervaring is dat vooral die tussentijdse schoonmaakacties, die dat apparaat zelf inzet, relatief veel inkt kosten. Maar tegenwoordig worden printers ook wel voorzien van transportcartidges, dat zijn wel normale, maar dan voor zeg de helft gevuld. Dus ook daar moet je bij de koop op letten. Onze HP6500 is redelijk zuinig, maar dat is ook niet echt een consumentenproduct, die valt in de mkb/soho productrange van ze.