TGT of THT: wat betekenen de houdbaarheidsdatums?
Op voorverpakte levensmiddelen staat in Nederland verplicht een houdbaarheidsdatum. Deze datum geeft je informatie over hoe lang een product nog kan worden geconsumeerd of bewaard, of hoe lang een levensmiddel nog (in elk geval) van goede kwaliteit is.
In Nederland zetten we pas vanaf het begin van de jaren ’90 verplicht een datum op de verpakking. Sinds 2014 zijn de houdbaarheidsdatums op Europees niveau geregeld met een Europese Verordening. In deze verordening worden twee verschillende soorten datums voorgeschreven: de TGT of de THT. Het is belangrijk om ze niet met elkaar te verwarren.
Te gebruiken tot (TGT)
Producten met een TGT-datum zijn producten die je maar kort kunt bewaren. Denk aan voedingsmiddelen als vlees, vis en vruchtensappen. Je kunt het product tot de vermelde dag nog veilig consumeren.
Na het verstrijken van de TGT-datum kunnen bacteriën en ziekteverwekkers gaan groeien op de levensmiddelen. Als een TGT-datum is verstreken, moet je het product niet meer eten en kun je het beter weggooien. Zorg er dus voor dat je het voor het verstrijken van de datum consumeert: weggooien is zonde. Op een TGT-product staat ook altijd een bewaarinstructie, kijk goed hoe het moet worden bewaard.
Ten minste houdbaar tot (THT)
Een THT-datum staat alleen op artikelen die niet snel bederven. De meeste levensmiddelen hebben zo’n datum, denk aan chips, koffie en meel.
Na de THT-datum kun je het product meestal nog zonder gevaar eten. De kwaliteit, bijvoorbeeld de geur of kleur, kan wel achteruit gaan. Fabrikanten garanderen tot die datum een goed en smaakvol product. Wettelijk gezien mogen producten ook na het verstrijken van de THT-datum worden verkocht.
Let op: voor gekoelde producten met een THT-datum ligt het anders. Voor deze producten geldt wel dat je ze tot deze datum veilig kunt bewaren en consumeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kaas, vleeswaren en gebak.
Gebruik je zintuigen
Gebruik bij een product met een THT-datum altijd je zintuigen om te bepalen of iets nog lekker is.
Sommige supermarkten hanteren zelf onofficiële houdbaarheidsdatums, vooral bij verpakte groente en fruit. Deze dienen slechts als leidraad. Albert Heijn heeft al aangekondigd hiermee te gaan stoppen. Staat er een datum op een verpakking waar niet ‘te gebruiken tot’ of ‘ten minste houdbaar tot’ bij staat, dan is deze datum door de supermarkt zelf op de verpakking gezet. In dat geval kun je ook zelf met je zintuigen controleren of een product nog lekker is.
Bron: Voedingscentrum / NVWA