Thuis uit eten, zodat het post-corona ook nog kan

restaurant-dicht-eten-bestellen-polluitslag-780.jpg

Bestellen bij een restaurant en 'thuis uit eten gaan', nu de horeca gesloten is? De helft van ruim 2100 respondenten is het niet van plan, 43 procent heeft het al gedaan of is het van plan. Als verwennerij, om een speciale dag net iets specialer te maken, maar vooral om de horeca te helpen overleven. Hoe weet je eigenlijk of jouw favoriete restaurant deze mogelijkheid biedt?

Bijna de helft van de 2103 pollrespondenten (49%) zegt niet van plan te zijn om bij een restaurant te bestellen of af te halen, nu de horeca geen gasten mag ontvangen. Een veel gegeven reden is dat mensen alleen thuis zitten; uit eten doen ze vooral om anderen te zien. Meer mensen geven aan dat het ze meer om het uitje te doen is dan om de gerechten: 'Mis dat buiten-de-deurgevoel, niet zozeer het eten.'

Ook nu: handen wassen voor het eten

Wat sommige mensen tegenstaat, is het vele verpakkingsafval dat met het afhaal- en bezorgeten gepaard gaat. En de angst voor eventuele besmetting, al geldt net als met de boodschappen (en eigenlijk als altijd): was je handen voordat je gaat eten (in dit geval dus na het uitpakken van het eten). Tot slot laten sommige mensen weten dat ze nu liever geld besparen, zodat ze het, als de maatregelen over zijn, kunnen uitgeven: 'Wacht wel tot restaurants weer open zijn. Zullen dan onze schade flink inhalen.'

Horeca overeind houden, juist nu

De wens om de schade in te kunnen halen, is echter ook het argument van de 30 procent die wél bestelt, of de 13 procent die dat van plan is. Zij willen de restaurants in hun omgeving nu steunen, in de hoop dat ze er na de crisis ook nog kunnen eten, en ze niet omgevallen zijn: 'Hoop dat meerdere mensen dit willen en kunnen doen. Wij willen niet nog meer lege panden erbij.' Sommige mensen geven zelfs aan dat ze normaal gesproken nauwelijks bestellen of buiten de deur eten, maar in deze tijd wel.

Lekker eten, gemakkelijk en hiermee steun je ook nog eens de horeca
 

Ook deze groep mist de gezelligheid van het uit eten gaan, maar ziet bestellen als een 'second best': toch een beetje een uitje. 'Hoef ik niet te verzinnen wat we eten, geen boodschappen doen, dus niet de deur uit. Ik gun mij, ons, ook wat verwennerij in deze vreselijke tijden.' Veel speciale gelegenheden worden op deze manier zo goed als het kan opgeleukt: 'Wij zijn maandag 6 april 42 jaar getrouwd en hebben een thuisdiner besteld. Dat zal de eerste keer zijn om het op deze manier te vieren.'

Goed om nu iets terug te doen voor de genoten gastvrijheid
 

Doet mijn favoriete restaurant mee?

Tot slot is er nog 8 procent van de pollrespondenten die aangeeft niet te weten of en waar in de buurt dit kan: 'Ik zou het dolgraag doen om deze ondernemers te helpen in deze moeilijke tijd. Maar nog niet gezien of gehoord dat het hier kan.' Er bestaan veel lokale initiatieven, maar het meest effectief is waarschijnlijk zelf rechtstreeks contact opnemen met het restaurant waar je graag zou bestellen via de telefoon, mail of sociale media.

Waardebon voor na de crisis

Wie liever écht uit eten gaat maar de horeca nu wil steunen, kan ook terecht bij initiatieven zoals Help de Horeca. Door nu een waardebon aan te schaffen, krijgt het restaurant van je keuze nu geld. Jij kunt je bon inwisselen als de het restaurant weer open mag.

Over de thuis-uit-etenpoll

De poll werd door 2.103 mensen beantwoord, tussen 23 maart en 14 april 2020. Wil jij ook je mening en ervaring delen? Meld je aan voor het Radar Testpanel, dan sturen wij je een uitnodiging voor onze onderzoeken. Je beslist altijd zelf of je daaraan meedoet of niet.