Thuisarts.nl leidt tot minder huisartsbezoek

thuisarts-website-780.jpg

Het aantal huisartsenbezoeken en telefonische consulten is enorm gedaald sinds de introductie van de website thuisarts.nl. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) blijkt dat er - verdeeld over het land - 675.000 huisartsbezoeken per maand minder plaatsvinden.

Het aantal telefoontjes naar de huisarts nam ook flink af. Ook ouderen en mensen met een lage sociaal-economische status weten de weg naar de website te vinden. In het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen chronische en niet-chronische zorg, omdat het zorggebruik kan afnemen door recente veranderingen in de chronische zorg. Dat bleek overigens niet zo te zijn.

Voorlichting

De ruim zeshonderd medische onderwerpen op thuisarts.nl zijn op de patiënt gerichte vertalingen van wetenschappelijke huisartsenrichtlijnen. Negen van de tien huisartsen gebruiken de website voor voorlichting.

De invloed van een dergelijke website op het zorggebruik bij de huisarts is volgens het LUMC niet eerder onderzocht. Thuisarts.nl bestaat sinds maart 2012 en heeft maandelijks ongeveer 1,6 miljoen unieke bezoekers.

Bron: ANP

Meer over