'Thuisbezorgmaaltijden zijn vaak onder de maat'

46481200_l.jpg

Sommige thuisbezorgmaaltijden bevatten te veel bacteriën. Dat blijkt uit onderzoek van Nutrilab, in opdracht van Omroep MAX. De bevindingen zijn zorgelijk, omdat de maaltijden veelal zijn bestemd voor oudere mensen, die door hun vaak broze gezondheid vatbaarder zijn voor ziekte.

Nutrilab onderzocht zowel een gewone Hollandse als een vegetarische maaltijd van aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Van Foodconnect werden ook diepvriesmaaltijden meegenomen. De onderzoekers keken zowel naar voedingswaarden als veiligheid en hielden de hygiënenorm voor de horeca aan. Bij vier van de veertien onderzochte maaltijden werden te veel bacteriën gevonden.

Voedingswaarde onder de maat

Ook wat voedingswaarde betreft viel er van alles op de maaltijden aan te merken. De vegetarische maaltijden bevatten in veel gevallen minder eiwitten dan aanbevolen. In een andere maaltijd zat meer zout dan een mens normaal over de hele dag mag binnenkrijgen en slechts een enkele maaltijd bevatte de aanbevolen dagelijkse minimumhoeveelheid groente van 150 gram.

Bron: ANP