Thuistest ingezet tegen baarmoederhalskanker

Nederland kent een goed bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar om de preventie te verbeteren krijgen vrouwen de gelegenheid thuis zélf een uitstrijkje te maken. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Welzijn vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Bij een uitstrijkje wordt een beetje weefsel van de baarmoederwand gehaald voor preventief gynaecologisch kankeronderzoek. De Gezondheidsraad drong er eerder al op aan om vrouwen die niet reageren op de oproep om bij een ziekenhuis of huisarts een uitstrijkje te laten maken, een test op te sturen waarmee ze thuis aan de slag kunnen.

HPV-thuistestDe zogenoemde HPV-thuistest kan een uitkomst zijn voor vrouwen die moeite hebben om naar een dokter te gaan, bijvoorbeeld omdat ze seksueel misbruikt zijn. De uitslag van de test is overigens niet meteen bekend. Vrouwen moeten het zelf afgenomen weefsel opsturen naar een laboratorium.

'Ondanks het goede bevolkingsonderzoek krijgen jaarlijks nog steeds ruim zevenhonderd, vooral jongere, vrouwen baarmoederhalskanker en sterven er rond de tweehonderd aan deze ziekte', aldus Schippers. 'Nu krijgt 77 procent van de doelgroep eens per vijf jaar een uitstrijkje, maar de helft van de gevallen van baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen die nooit, of niet regelmatig zijn gescreend.'

Toename aantal HPV-infectiesHet aantal Nederlanders met een HPV-infectie is sinds de jaren negentig toegenomen. HPV veroorzaakt onder meer baarmoederhalskanker. Vooral bij jonge meisjes tussen 15 en 24 jaar nam het aantal infecties toe. Dat heeft het VUmc donderdag gemeld. 

Tussen 1996 en 2007 steeg het aantal HPV-infecties van 20 naar 23 procent, concludeerde VUmc-onderzoekster Mirte Scherpenisse.

Zij testte het bloed van Nederlanders van 0 tot 79 jaar op aanwezigheid van HPV-antilichamen. Dat zijn eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt als er sprake is of is geweest van een HPV-infectie.

Scherpenisse noemt het opvallend dat het aantal HPV-infecties bij meisjes tussen de 15 en 24 jaar is toegenomen. Volgens haar waren de meisjes uit het onderzoek in 2007 eerder seksueel actief.

'Vaccin biedt betere bescherming'Uit het onderzoek van Scherpenisse bleek ook dat antilichamen die het lichaam zelf aanmaakt na een HPV-infectie niet volledig beschermen tegen een nieuwe infectie. Een vaccin biedt volgens haar betere bescherming.

In 2009 is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu begonnen met het inenten van meisjes vanaf 12 jaar tegen HPV.

Scherpenisse is donderdag gepromoveerd op haar onderzoek.

Bron: ANP / Testjezelf.nu