Tienduizend stappen per dag: zijn ze echt zo cruciaal?

10k stappen site.jpg

Sinds corona ons allemaal naar ons eigen huis en onze eigen tuin joeg en we enkel nog rondjes konden wandelen, leek het daar ‘opeens’ te zijn: tienduizend stappen per dag moesten gezet worden voor een gezond en gelukkig leven. Maar waar komt dit getal vandaan en is het terecht dat we ons iedere dag naar dit heilige nummer zwoegen?

Om hier voor eens en altijd achter te komen, spreekt Radar met Maria Hopman: hoogleraar Integratieve Fysiologie aan het Radboudumc en expert op het gebied van de gezondheid en conditie van wandelaars. 

Tienduizend stappen per dag zijn niet cruciaal

We vallen graag eerst met de deur in huis: nee, je hoeft niet elke dag minimaal tienduizend stappen te zetten om gezond te zijn. De hoogleraar licht toe: ‘Wanneer je zesduizend tot zevenduizend stappen per dag zet, voldoe je al aan de officiële gezondheidsnorm die bepaald is door de Gezondheidsraad.’ 

‘Dit aantal is gebaseerd op zo’n tweeduizend stappen die je zet door zogenaamde huis-tuin-en-keukenstappen plus nog een half uur wandelen waarin je zo’n vierduizend stappen zou zetten. De World Health Organisation (WHO) heeft een soortgelijke standaard, waarin staat dat je per week honderdvijftig minuten moet bewegen voor je gezondheid.’

Maar waar komt het getal tienduizend dan vandaan? ‘Dit komt voort uit verschillende sterk onderbouwde Japanse onderzoeken, waaruit bleek dat zich een optimum aan gezondheidseffecten voordeed wanneer mensen tienduizend stappen per dag zetten’, aldus Hopman. En hoewel hier een kern van waarheid inzit, benadrukt de fysiologe dat je met een paar duizend stappen minder per dag ook al ontzettend gezond bent. 

De fixatie op het aantal te lopen stappen

Het feit dat we ons alsnog zo focussen op het getal tienduizend, heeft volgens de hoogleraar ook te maken met de concreetheid van het stappendoel. ‘Tienduizend is nou eenmaal een mooi rond getal, het is heel concreet en het is goed te meten. Het moeten lopen van zevenduizend stappen maakt dan toch net wat minder indruk op mensen.’ 

Daarnaast zijn veel mensen volgens Hopman zo met de stappen bezig, omdat het voor de meesten ook goed haalbaar is. ‘Wandelen is heel laagdrempelig. Naast je schoenen heb je niets nodig en je kunt het overal doen, plus je hebt alle mogelijkheden om je stappen te meten. Die combinatie werkt gewoon heel goed.’ 

Dit is het belangrijkste voor je gezondheid

Hoewel dit aantal stappen dus niet cruciaal is, is bewegen voor je gezondheid dat wel. Maar of je nu door middel van een bepaald aantal stappen aan je dagelijkse beweging komt, of doordat je iedere dag een half uur naar je werk fietst en terug... dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het draait vooral om het verhogen van je hartslag en de verwijding van je bloedvaten, aldus de fysiologe. 

‘Het goede aan wandelen is dat je grote spiergroepen gebruikt, wat voordelig is om je suikerhuishouding op peil te houden en je bloedvaten open te zetten zodat je hart flink kan werken. Er zijn veel aandoeningen direct gerelateerd aan een gebrek aan beweging en wandelen is een goede manier om dit positief te beïnvloeden. Daarnaast heeft wandelen ook een psychologisch effect; je maakt je hoofd leeg en je wandelt vaak buiten in de natuur’, aldus Hopman. Niet zo gek dus dat deze manier van beweging bij zoveel mensen aanslaat. 

Beweeg zoals jij dat het liefste doet

Wandelen is dus ontzettend goed voor je en makkelijk te verwerken in je dagelijkse leven, maar dit betekent niet dat je je zorgen moet maken als je een dag geen tienduizend stappen zet. Over het algemeen is je lichaam in beweging brengen en je hartslag verhogen namelijk het belangrijkste. Hoe je dit doet, mag je helemaal zelf weten.