Tienduizenden Nederlanders dreigen blind te worden door bijziendheid

tienduizenden-nederlanders-dreigen-blind-te-worden-door-bijziendheid--131217.jpg

De komende decennia dreigen vele tienduizenden Nederlanders blind te worden als gevolg van bijziendheid. Het zijn de kinderen van nu die te dichtbij lezen op schermen of in boeken. Met meer buiten spelen, zeker twee uur per dag, kan deze forse toename van blindheid worden voorkomen.

Dat zegt hoogleraar oogheelkunde Caroline Klaver woensdag in een interview met NRC Handelsblad. 'We moeten ervoor zorgen dat veel minder kinderen bijziend worden', zegt Klaver. 'Kinderen worden te dik en bijziend. Het wordt tijd om aan de bel te trekken bij het ministerie van Onderwijs. We moeten het onderwijs zo inrichten dat kinderen weer buiten komen.'

In grote steden in Oost-Azië is ruim 90 procent van de twintigers bijziend, in Europa heeft de helft van deze leeftijdsgroep myopie. Het aantal groeit.

Bijziende mensen hebben langgerekte, ovale ogen. Dat komt door het vele kijken naar voorwerpen die dichtbij staan, zoals schermen van een smartphone of een tablet. De ooglens moet zich steeds inspannen om het licht scherp op het netvlies te krijgen. Buiten is de hoeveelheid licht zo groot dat ontspanning van de lens ontstaat.

Bron: ANP