Tieners kritisch op eigen schermgebruik
Nederlandse tieners zijn kritisch op hun eigen schermgebruik, meldt de Volkskrant. Ze brengen meer tijd door achter een telefoon, tablet of laptop dan ze zelf verantwoord vinden. Bijna 7 op de 10 tieners vinden het bovendien jammer dat er tegenwoordig minder buiten gespeeld wordt.
Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research onder thuiswonende kinderen en jongeren tussen de 10 en 22 jaar, in opdracht van de krant. Bijzonder aan de enquête is dat zowel kinderen als hun ouders zijn ondervraagd. De meeste ouders vinden dat hun kind te lang achter een beeldscherm zit, maar verrassender is dat kinderen dat zelf ook vinden.
De 569 ondervraagde kinderen en jongeren brengen naar eigen zeggen gemiddeld 3 uur en 20 minuten per dag achter een scherm door. Dat gaat alleen om privégebruik: het maken van huiswerk achter de laptop of het gebruik van bijvoorbeeld tablets op school is niet meegeteld. Zelf vinden de tieners 2,5 uur per dag een verantwoorde schermtijd.
Veel tieners denken bovendien dat hun schermgebruik een negatief effect op ze heeft, zowel fysiek als mentaal.
Tips om van je smartphoneverslaving af te komen
Steeds meer mensen zijn telefoonverslaafd. We kunnen steeds meer met onze mobiele telefoon, we gebruiken hem steeds vaker en dat kost dus ook steeds meer tijd. Tien keer per uur op je mobieltje kijken is geen uitzondering. 36 procent van de respondenten van onze Testpanel-poll uit 2018 gaf aan dat ze moeilijk zonder hun mobiel konden. Hoe zorg je dat je telefoon je leven niet beheerst? Radar geeft tips:
Tips om van je smartphoneverslaving af te komen
Bron: ANP MediaWatch / Volkskrant