background branding

Tijdens een mogelijke grieppandemie voldoende vaccins beschikbaar

griepvaccin-pandemie-contract-28032019.jpg

Nederland en veertien andere EU-landen hoeven niet bang te zijn dat er geen vaccin is als er een grieppandemie uitbreekt. Zij tekenen donderdag een contract met een farmaceutisch bedrijf voor de productie en levering van vaccins die bescherming bieden als een gevaarlijke variant van het griepvirus zich wereldwijd verspreidt.

Toen in 2009 de Mexicaanse griep (H1N1) rondwaarde, bleek dat EU-landen moeite hadden voldoende vaccins tegen een schappelijke prijs te bemachtigen. Na een opdracht van de EU-regeringsleiders werd een systeem voor gezamenlijke aanbesteding opgezet.

Lees ook: 'Informatie over bijwerkingen Mexicaanse griepvaccin achtergehouden'

Er wordt nu een contract getekend met het Britse bedrijf Seqirus. Met een andere onderneming wordt nog onderhandeld over een tweede ronde contracten. Volgens EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) kunnen de deelnemende landen er gerust op zijn dat hun burgers toegang hebben tot een vaccin 'tegen de best beschikbare prijs'.

Deelnemende landen

Naast Nederland doen België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Kroatië, Cyprus, Estland, Griekenland, Ierland, Malta, Portugal, Slowakije en Slovenië mee. Deze landen zijn samen goed voor ongeveer de helft van de EU-bevolking.

Bron: ANP