Tikkie ontvangen? Controleer of het niet om deze nepvariant gaat

betaalverzoek-nepversie-tikkie-160118.jpg

Oplichters proberen via een nepversie van betaaldienst Tikkie bankgegevens te stelen. De overheidsinstantie Fraudehelpdesk, die burgers wil beschermen tegen oplichting, waarschuwt voor de vervalste website. Die verschilt slechts op kleine details van het origineel.

De door oplichters gebruikte site verschilde slechts op kleine details van het origineel. Zo luidde het webadres Tlkkie, met een kleine letter L in plaats van de i. Daarnaast eindigde de imitatiesite op .nl, terwijl het origineel van ABN AMRO op .me eindigt.

Vooral gemunt op verkopers

De mensen achter de phishingsite leken het vooral te hebben gemunt op verkopers op sites als Marktplaats. Die benaderden ze via WhatsApp onder het voorwendsel geïnteresseerd te zijn in een koopje. Vervolgens vroegen ze 1 cent over te maken via de namaakversie van Tikkie en stuurden een linkje. Als de verkoper dat bedrag inderdaad overmaakte, kreeg de oplichter betaalgegevens in handen waarmee hij de bankrekening van het slachtoffer kon leeghalen.

De Fraudehelpdesk en ABN AMRO weten niet hoeveel mensen via de nep-Tikkie zijn opgelicht. Beide organisaties adviseren erg wantrouwig te zijn als iemand vraagt 1 cent over te maken.

Update 24 januari: Oplichters gebruiken nieuwe link

Eerder maakten de oplichters gebruik van de link tlkkie•nl. Inmiddels maken de criminelen gebruik van een nieuwe link: tikkie-betaal•verzoek.com/home/index.

Pas dus op als je een verzoek krijgt met deze link. Het originele adres van Tikkie is: www•tikkie•me.

Lees ook: Wat is Tikkie en hoe gebruik je het?