Tips om te stoppen met roken: kan een e-sigaret helpen?

E-sigaretten zijn de afgelopen tijd veel in het nieuws. Mensen zouden klachten kunnen krijgen na gebruik van de e-sigaretten. Na de uitzending over e-sigaretten spreken we met arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut. Update: De stream is afgelopen, je kunt het gesprek op deze pagina terugkijken.

Wat zijn jouw ervaringen met e-sigaretten? Helpen ze jou bij het stoppen met roken, of juist niet? En vind jij dat er een verbod zou moeten komen? We zijn benieuwd hoe jij daarover denkt. Je kunt je mening geven - óók als je zelf geen ervaring hebt met e-sigaretten. Invullen? Ga naar de vragenlijst e-sigaretten: verbieden of prima stophulp?

Forumreacties

6
  • Door Radar

E-sigaretten lijken een veiliger alternatief voor roken, maar de laatste tijd wordt steeds meer duidelijk dat ook daaraan risico's kleven. Het Trimbos-instituut komt daarover vertellen in de studio. Radar maandagavond 30 september 2019 om 20:30 op NPO 1

  • Door BL2

Mijn heeft de mond vol over allerlei vormen van luchtverontreiniging, maar wel roken alsof je een schoorsteen bent. Of dit nu een echte sigaret is of een surrogaat, het blijft een DODELIJKE hobbij.

  • Door ZoomZoom

Dat getal van 77% van die vrouw van het Trimbos instituut is geen betrouwbaar getal: De mensen rapporteren zelf wat ze wel of niet geconsumeerd hebben. De zieken zijn vooral jongeren. Het is heel makkelijk te begrijpen dat sommige jongeren die illegale THC producten gekocht hebben dat niet durven toe te geven. Zeker als mama of papa er naast staat. In andere woorden, het kan best zijn dat 100% van de sterfgevallen het gevolg zijn van illegaal THC producten die op straat gekocht zijn. Dat dit niet duidelijk is gemaakt door die vrouw van het Trimbos Instituut is zeer slordig. Onwetenschappelijk noem ik het. Begeleiding bij het stoppen met roken is natuurlijk zeer verstandig maar de medische hulpmiddelen (Nicotine pleisters, kauwgom etc) zijn velen malen duurder dan E-sigaret vloeistof. Daar zijn grote commerciële belangen achter. Het farma industrie heeft dus zeer groot belang bij het demoniseren van E-sigaretten en dat is helaas al terug te vinden in research papers die betaald zijn door het farmaceutische industrie. Pas dus op met het klakkeloos overnemen van informatie, zelfs als het komt van het Trimbos Instituut.