Tips van luisteraars: zo eet je verantwoord en betaalbaar

780x439_biologisch.jpg

Iedereen wil graag verantwoord, gezond en lekker eten, maar hoe zorg je dat dat niet je hele portemonnee leeg trekt? Verantwoord eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Wij zochten uit hoe je dat het best doet en delen tips van luisteraars.

Gezond eten voor weinig geld, dat willen we allemaal wel. Veel mensen denken dat dat niet kan en dat je diep in de buidel moet tasten voor een verantwoorde maaltijd. 'Dat valt reuze mee, je kan al voor vijf euro per dag gezond eten', zegt Patricia Schutte. Zij is voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum.Beluister hier het fragment

Onderzoek

Het Voedingscentrum liet in 2013 al onderzoek doen naar het eetgedrag van de consument. Toen kwam naar voren dat ondanks de crisis we niet bezuinigen op onze maaltijden. Zo zouden we steeds gezonder eten en door goed op te letten op wat we kopen besparen we veel geld in de supermarkt.

Koopjes

Goed opletten als je boodschappen aan het doen bent doet Henk ook. Hij reageerde op onze WhatsApp-oproep. Als hij bij de Jumbo shopt kijkt hij regelmatig in het schap met afgeprijsde producten. Daar liggen ook biologisch producten bij, die zijn met de korting vaak goedkoper dan de 'gewone' variant.

Biologisch

Is biologisch eten duurder? Ja, kunnen we kort op antwoorden, maar je hoeft ook niet meteen de hoofdprijs te betalen. Zo zijn er steeds meer biologische producten te krijgen bij de ALDI en Lidl. Hun prijzen liggen doorgaans een stuk lager dan Albert Heijn of Jumbo.

Ekoplaza en Marqt

Wie op zoek is naar een speciaalzaak voor duurzaam eten kan terecht bij Marqt en Ekoplaza. Bij Ekoplaza draait alles om biologische producten, Marqt ziet zichzelf als een supermarkt voor duurzame dagelijkse boodschappen. Henk laat eveneens in zijn WhatsApp-reactie weten weleens bij Ekoplaza te komen, maar hij ziet dit meer als een traktatie als de bankrekening het toelaat. 'Voor een kar boodschappen ter waarde van 70-80 euro ben ik bij Ekoplaza 20 euro meer kwijt dan bij een reguliere supermarkt.' Henk zegt ook: 'Het vlees is lekkerder, ze hebben lekkere vruchtensappen.'

Tips

Het Voedingscentrum heeft drie tips opgeschreven om goedkoop, maar toch gezond en gevarieerd te eten. Zo adviseren ze om groenten van het seizoen te kopen. Wat buiten het seizoen van ver moet komen is vaak duur. Wat je tijdens het seizoen koopt is goedkoper. Let ook op verspilling. Een handige tip is om een boodschappenlijstje te maken. Hierdoor koop je niet meer dan nodig en geef je dus ook niet onnodig geld uit. Kliekjes kan je zo doorschuiven naar een andere dag. Denk ook eens aan diepvriesgroenten of groenten uit een pot of in blik. Er zitten net zoveel vitamines in. Diepvriesgroenten worden vrijwel direct na het oogsten ingevroren waardoor de kwaliteit behouden blijft.

Zoek lokaal

Jolanda haalt elke twee weken via de boer een groente- en fruitpakket. Zij betaalt hiervoor tien euro. Goudgewas Roodeschool is een boerderijwinkel die groente en fruit verzamelt van meerdere boeren om daar pakketten van te maken. De pakketten zijn vooral bedoeld voor de minima (mensen met een klein budget) en af te halen bij afhaalpunten. Er is zelfs een Facebookgroep voor opgericht.

Vegetarisch

Gevarieerd eten is erg belangrijk als het gaat om verantwoord eten. Des te gevarieerder je eet, des te gezonder. Zo kan je ook overwegen om je lapje vlees eens per week te vervangen met een vegetarische maaltijd. Lianne is vegetariër en zegt niet meer dan twee euro per maaltijd kwijt te zij. Ze bespaart erg veel door geen vlees te eten. Ze eet zo veel mogelijk biologisch en kiest voor vleesvervangers. Om te besparen koopt ze bij de Lidl. 'Albert Heijn is duur zegt ze'.

Boek

Het Voedingscentrum heeft samen met het NIBUD het boek 'Lekker voor weinig' gemaakt met tips en recepten voor gezond eten. Deze maaltijden zijn er al vanaf twee euro per maaltijd.