Tips voor filters om je kind veilig online te laten surfen

Steeds vaker zijn kinderen op jonge leeftijd achter de computer en op internet te vinden. Hoe kan je in de gaten houden wat je kind op internet doet en hoe zorg je ervoor dat hij of zij niet blootgesteld wordt aan alle verleidingen online?

Mary-Jo de Leeuw is veiligheidsexpert bij Revnext. Zij heeft drie jonge kinderen die allemaal nog naar de basisschool gaan. Ze is heel bewust bezig erop toe te zien dat haar kinderen niet vele uren achter de computer spenderen. 'Doordeweeks mogen mijn kinderen een uur per dag op internet en in het weekend twee uur per dag. Als ze online moeten voor huiswerk dan telt dat niet mee voor die tijd.' Ze maakt gebruik van speciale filters om er voor te zorgen dat haar kinderen niet over die tijd heengaan. Ook verandert ze regelmatig het WiFi-wachtwoord en laat ze haar kinderen klusjes in huis doen waarmee ze het wachtwoord kunnen verdienen.

Wanneer wordt het online gevaarlijk voor je kind?

De Leeuw zegt dat in veel spelletjes chatfuncties zitten waarbij vreemden zomaar ineens tegen je kunnen beginnen te praten, zoals bijvoorbeeld in Wordfeud. 'De tegenstander kan zich voordoen als kind, maar kan ook een pedofiel zijn.' Uit onderzoek van het Radar Testpanel blijkt dat 80 procent van de ouders zich zorgen maakt om de veiligheid van kinderen in de leeftijd basisschool of voortgezet onderwijs. Zij maken zich dan met name zorgen over de privacy van hun kind, verkeerde contacten en een spelletjesverslaving.Bekijk alle resultaten uit het onderzoek

Praten helpt?

Vooral bij kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan wordt er gepraat. 76 procent van de ondervraagden in het onderzoek van Radar zegt het gesprek aan te gaan met hun kinderen. Bij deze leeftijdsgroep staat er meestal ook geen computer meer in de woonkamer voor hen en is er ook geen limiet hoelang zij online zijn per dag.

Installeer een filter

De meeste besturingssystemen hebben standaard de mogelijkheid om een filter te installeren. Zo kan je via Instellingen in Windows en Systeemvoorkeuren in macOS ouderlijk toezicht instellen. Hiermee kan je de tijden beperken dat kinderen op de computer mogen. Als de tijd verstrijkt meldt de computer ze vanzelf af. Je kan ook bepaalde programma's blokkeren of juist toestaan en je kan de toegang tot spelletjes beperken, of een bepaald type spelletje niet toestaan.

Tips voor filters

Mary-Jo de Leeuw tipt programma's als SecureTeen, Funamo, Kids Place en Screen Time als apps waarmee je mediagebruik kan begrenzen. Het zijn allen apps voor ouderlijk toezicht. Om websites te blokkeren kan je SiteBlocker, Freedom, FilterNet, AppBlock of Cold Turkey installeren. Wil je minder vaak op je telefoon zitten? Installeer dan QualityTime en Moment waarbij je met de eerste ook inzicht krijgt in je smartphonegebruik.

Let op voor cyberpesten

41 tot 45 procent van de ouders die kinderen hebben op de basisschool en middelbare school, die hebben meegedaan aan het onderzoek van Radar, maakt zich zorgen over cyberpesten. Kinderen moeten zich zo snel mogelijk melden bij hun ouders als ze online gepest worden.