Tips voor het aanschaffen van een e-bike

ebike-780p.png

Een elektrische fiets is multifunctioneel. Het zorgt ervoor dat je sneller de fiets pakt, dat je verder en langer kan fietsen en daarmee help je de milieu ook een handje. Sta je op het punt om een e-bike aan te schaffen? Paul de Waal, woordvoerder van BOVAG vertelt waar je op moet letten bij het kopen van een e-bike. 

Koop je e-bike bij een vakman

De Waal geeft aan dat zij zien dat kopers steeds meer terugkomen op de online koop van een e-bike en de verkoop steeds meer verschuift naar de vakman. 'Een e-bike is een technisch product. Als er iets aan de hand is, is het fijn als je terug kan vallen op een vakman met een werkplaats waar je goed geholpen kan worden.' 

De Waal adviseert dan ook om een e-bike aan te schaffen in een fysieke fietsenwinkel, zodat je een fiets kunt kopen die helemaal bij jou past. 'De e-bike moet op maat worden aangemeten en met behulp van een laptop geprogrammeerd worden', aldus de Waal. 

Met behulp van de programmering kan de e-bike bijvoorbeeld worden ingesteld op de opstapsnelheid die voor jou comfortabel is. Hoeft de fiets van jou niet heel hard te kunnen? Dan kun je de e-bike laten begrenzen. 

Laat je goed voorlichten en lees de instructie

Een e-bike moet je goed behandelen. Een goede voorlichting is daarom heel belangrijk. Dit geldt met name voor de accu. De Waal: 'Kijk goed naar de instructie en houd je daar aan. Verkeerde behandeling gaat ten koste van de levensduur.'

Zo geeft de Waal als voorbeeld dat wanneer je een accu laat vallen, je deze absoluut niet meer moet gebruiken. De accu kan hierna zelfs gevaarlijk zijn. Ga hiermee terug naar de winkel en laat hem vervangen voor een nieuwe accu. 

Bovag4.png
Bron: BOVAG

Om je veiligheid te garanderen adviseert de Waal het gebruik van een helm bij een elektrische fiets. Zeker voor mensen die graag een tandje harder fietsen dan gebruikelijk is het verstandig om een helm op te doen.

De tips op een rijtje

  • Koop je e-bike bij een vakman, zodat je bij problemen terug kunt vallen op de verkoper
  • Laat je e-bike aanmeten op jouw lichaamslengte
  • Bepaal welke opstapsnelheid voor jou comfortabel is en laat de vakman de e-bike programmeren naar jouw wensen
  • Gaat de e-bike te hard? Voel je veilig en laat hem begrenzen
  • Behandel de e-bike met zorg. Lees de meegeleverde instructie over de accu heel goed door en verleng daarmee de levensduur
  • Zet voor je eigen veiligheid een helm op