Tips voor het gebruik van vergelijkingssites

vergelijkingssites-170619.jpg

Een vergelijkingssite is een website waar consumenten producten of diensten van verschillende aanbieders met elkaar kunnen vergelijken. Daarnaast kunnen vergelijkingssites consumenten ook adviseren. Kun je een volledige en objectieve vergelijking verwachten? Radar zoekt het voor je uit.

Keurmerk Objectief Vergelijken houdt toezicht op de betrouwbaarheid, transparantie en klantgerichtheid van vergelijkingssites. Vergelijkingssites voor zorgverzekeringen moeten zich bijvoorbeeld houden aan een gedragscode en de voorwaarden van een keurmerk

Waar verdient een vergelijkingssite haar geld aan?

Een vergelijkingssite ontvangt een vaste of variabele vergoeding van een aanbieder als een consument via de vergelijkingssite een product afneemt of een dienst afsluit bij de aanbieder. Daarnaast kunnen vergelijkingssites ook nog een vergoeding krijgen als de consument wordt doorgeleid naar de website van een bedrijf die het product of de dienst aanbiedt. 'Er zijn vergelijkingssites die een ranglijst tonen waarin alleen producten worden laten zien van aanbieders waardoor zij worden betaald. Wij adviseren consumenten dan om, indien mogelijk, te kiezen voor een overzicht met alle vergeleken producten', stelt Yolanda Bieckmann, woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Verder stelt Bieckmann dat een vergelijkingssite op haar website moet uitleggen hoe er geld wordt verdiend. Deze informatie moet makkelijk vindbaar zijn en in duidelijke taal zijn beschreven voor de consument.

Bekijk ook de uitzending: 'Hoe onafhankelijk zijn vergelijkingssites?'

Tips voor een objectieve en volledige vergelijking

De AFM en energievergelijkingssite EasySwitch geven een aantal tips voor het gebruik van vergelijkingssites. Radar heeft ze voor je op een rij gezet:

Tip 1: Gebruik meerdere vergelijkingssites

De prijzen op vergelijkingssites kunnen onderling verschillen. Gebruik daarom meerdere vergelijkingssites voor een volledig beeld van het aanbod. (AFM)

Tip 2: Doe vooronderzoek

Als je geen kennis hebt van een product of dienst, doe dan vooronderzoek voordat je vergelijkingssites gebruikt. Als je bijvoorbeeld energie-aanbiedingen vergelijkt, bereken dan eerst je exacte verbruik. Een globale inschatting kan te hoog of te laag zijn waardoor je de vergelijking niet optimaal benut. (AFM / EasySwitch)

Tip 3: Ga na wat je verwacht van een vergelijkingssite

Sommige sites vergelijken alleen op prijs, en andere vergelijkingssites op bijvoorbeeld een prijs-kwaliteitscore (de kwaliteit van een product of dienst wordt dan ook vergeleken). Ga daarom na welke informatie je wil vergelijken. (AFM)

Tip 4: Geef persoonlijke informatie en experimenteer 

Bedenk welke persoonlijke informatie de vergelijkingssite van jou nodig heeft om de vergelijking te maken. Probeer ook te experimenteren. Vul bijvoorbeeld bij het vergelijken van telefoonabonnementen een keer een ander bedrag in dan je maandelijks wil aflossen. Zo kun je meerdere opties nagaan. (AFM / EasySwitch)

Tip 5: Bekijk niet alleen de top 3

Sommige vergelijkingssites laten een ranglijst zien waarin alleen producten of diensten worden getoond van bedrijven die de vergelijkingssite betalen. Dit schetst geen volledig beeld van het aanbod van de gehele markt. Klik daarom altijd op het overzicht met alle producten of diensten. (AFM)

Bron: Autoriteit Financiële Markten / EasySwitch