Tips voor het kopen van een tweedehands elektrische auto

20190205_nissan_leaf.jpg

Langzaam maar zeker worden elektrische auto’s steeds betaalbaarder. Voor zo’n 25000 euro kun je al een nieuwe elektrische auto krijgen, al krijg je dan een auto die equivalent is aan een benzineauto die half zoveel kost. Je kunt ook een kijkje nemen op de tweedehandsmarkt, waar steeds meer modellen onder de 10.000 euro duiken. Maar waar moet je dan op letten? Radar geeft enkele tips.

Accuslijtage

Het belangrijkste verschil tussen een tweedehands auto op benzine/diesel of een met een accu, is dat dat elektrische motoren een stuk eenvoudiger in elkaar zitten dan verbrandingsmotoren en daardoor veel minder slijtagegevoelig zijn. Er is geen versnellingsbak en de remmen worden (vanwege het remmen op de motor) nauwelijks gebruikt. Dat maakt een elektrische auto in theorie minder onderhoudsgevoelig. Wat wel flink slijt, is de accu.

Hoe lang een accu meegaat, is sterk afhankelijk van hoe de auto (en de gebruiker) ermee omgaat. Tesla zet bijvoorbeeld grotere accu’s in zijn auto’s dan ze specificeren, zodat ze niet helemaal volgeladen en ontladen hoeven te worden. Hierdoor gaan ze een stuk langer mee. Elextrische-auto-expert Emile Nijssen vertelt dat de accucapaciteit van een Tesla na 100.000 kilometer maar 1 of 2 procent is afgenomen, terwijl van de capaciteit van zijn eigen Nissan Leaf na 130.000 kilometer nog maar 75 procent over was. Het vervangen van een accu kan een paar duizend euro kosten, maar dan kan hij ook weer flink wat jaren mee.

Laat de accu van je telefoon langzamer slijten

De truc die Tesla met zijn accu’s gebruikt, kun je ook op de accu van je smartphone toepassen. Probeer te voorkomen dat de accu onder de 20 procent komt en haal hem uit de lader als hij 80 procent vol is. Zo moet je misschien iets vaker opladen, maar je zult merken dat de accu dan niet na twee jaar versleten is.

Bij sommige elektrische auto's kun je checken hoe goed de accu nog is. Bij een Nissan Leaf kun je daarvoor de LeafSpy-app (voor Android en iOS) downloaden en voor elektrische Renaults bestaat er CanZe (voor Android en iOS).

Efficiënte verwarming is een pluspunt

Volgens Nijssen is het verstandig om te letten op de accucapaciteit die het model aanvankelijk had. Vooral oudere modellen kwamen soms met bijzonder kleine accu’s.

Let ook op de soort verwarming waar de auto mee is uitgerust. Waar een conventionele auto voor de verwarming gebruikgemaakt wordt van de restwarmte van de motor, wordt een elektrische motor een stuk minder warm. Voor de verwarming moet daarom extra energie verbruikt worden, wat een flinke aanslag op het bereik kan betekenen.

Elektrische auto’s die gebruikmaken van een warmtepomp of stoel- en stuurverwarming, zijn een stuk zuiniger. Wil je met je tweedehands elektrische auto ook in de winter je bestemming kunnen bereiken, dan is het verstandig om een model te nemen dat die opties heeft.

Accu's leasen

Bij sommige elektrische auto’s is de accu geen onderdeel van de aanschafprijs, maar moet je die er nog eens apart bij huren. Bij bijvoorbeeld de Renault Zoe kost dit al snel ongeveer 100 euro per maand. Deze huur moet je overnemen wanneer je de auto van iemand anders koopt. Het voordeel is wel dat je niet voor duizenden euro’s een nieuw accupakket hoeft te kopen wanneer je huidige versleten is.

Radar checkt: Jort Kelder en zijn e-accu-leasecontract

Waar laad ik mijn auto op?

Als je een elektrische auto gaat kopen, moet je wel een plek hebben om die op te laden. In principe kun je met elke elektrische auto bij elke laadpaal in Nederland (en de rest van Europa) terecht, maar het is niet onverstandig om je even in te lezen in de verschillende soorten laadpalen die je tegen kunt komen.

Bij welke laadpalen kan ik mijn elektrische auto opladen?

Is er nog geen laadpaal in de buurt van je huis, kun je, als het niet haalbaar is om er op eigen terrein eentje aan te leggen, er gratis een aanvragen bij de gemeente. De kosten neemt de exploitant van de laadpalen op zich. Je bent dan wel overgelaten aan de prijs die de exploitant voor de stroom vraagt, welke niet op de laadpaal wordt getoond.

Dit zijn de eisen om een laadpaal aan te mogen vragen in jouw gemeente