Tips: zo worden foto's met je smartphone een stuk beter

Even met je telefoon je kind fotograferen of een selfie maken met vriendinnen op het strand. Het is snel gedaan, maar vaak zijn die foto's wazig of overbelicht. Hoe worden ze beter? We geven tips!

Professioneel fotograaf Janou Zoet is gespecialiseerd in smartphonefotografie. Ze relativeert dat foto's al goed zijn als je er zelf een glimlach van krijgt.

Tips voor scherpe foto's

Telefoons zijn vaak vies. Dus veeg eerst de lens schoon, desnoods met een punt van je t-shirt. Je kan ook beter zelf je foto scherpstellen. Als je weet wat er in je beeld echt scherp moet zijn dan tik je op die plaats op je scherm. Er verschijnt een rondje of vierkantje en precies op die plaats wordt de foto scherp.

Als je afdrukt houd je telefoon dan nog even vast in dezelfde stand, anders wordt de foto 'bewogen'. De foto wordt namelijk pas echt genomen kort ná het afdrukken. Als je een kind dat de glijbaan afgaat scherp op de foto wil krijgen, gebruik dan de 'burst-functie' of de 'continue-opname'. 'Je houdt de afdrukknop ingedrukt en de camera maakt achter elkaar een reeks foto's. Daar zit altijd een goede tussen!' Zorg dat de camera foto's maakt met genoeg pixels, 12MP (megapixels) is goed. Bij iPhones kan je de pixelgrootte niet zelf aanpassen, bij Samsung en Huawei wel. Zoet adviseert om niet in te zoomen. 'Een smartphone zoomt digitaal in: hoe verder je inzoomt, hoe meer pixels je verliest. De foto wordt dan blokkerig en vaag.'

Tips voor selfies en portretfoto's

Voor een portretfoto is het beter dat het toestel niet te dichtbij is. Gebruik een selfiestick. Houd de telefoon hoger dan je hoofd. Het gezicht wordt daardoor slanker. Zoet zegt dat een selfiestick ook goed is voor groepsfoto's. 'Dat wordt een veel spontanere foto dan een die door iemand anders is genomen. Zorg dat de buitenste mensen in de groep ruim binnen het fotokader staan. Als ze aan de rand staan worden ze 'dikker' door het groothoeklenseffect.'

Let op de belichting van de foto

Het mooiste licht voor portretfoto's is buiten bij een lage zonstand. Midden op de dag is het licht te hoog en fel. Daardoor ontstaan er harde schaduwen in de gezichten. Flits niet! De flitsen op smartphones zijn meestal koud en reiken niet verder dan een meter.

Haal alles uit je smartphonecamera

Om het beste uit je foto's te halen adviseert Zoet de automatische functies van de smartphonecamera uit te schakelen. 'Dan kan je zelf de belichting regelen, kleurfilters inzetten of een raster gebruiken zodat je horizon altijd recht is.' Gebruik bewerkingsapps om achteraf de foto te verbeteren qua kleur of belichting. Je kan dan ook een foto bijsnijden of een scheve foto rechtzetten. Zo creëer je verleidelijke plaatjes van eten.