Toegankelijkheid STAP-budget - Reactie D66

D66 logo website radar.png

D66 heeft gereageerd op het item van Radar, naar aanleiding van de uitzending van maandag 4 april 2022. Je kunt de reactie hier lezen.

Naast de SP, die uiteindelijk aanschoof in de studio, heeft Radar ook onder meer coalitiepartij D66 uitgenodigd voor een gesprek. D66 sloeg deze af, maar stuurde wel een reactie waarin de partij ondanks verbeterpunten vertrouwen uitspreekt over het STAP-budget.

De reactie is als volgt:

D66 is groot voorstander van de omzetting van de scholingsaftrek naar het STAP-budget. Tegelijkertijd kunnen we ons goed voorstellen dat er nog verbeterpunten zijn bij het STAP-budget, het is immers net een maand geleden ingegaan. De scholingsaftrek werd in praktijk namelijk vooral gebruikt door hoge inkomens, bijvoorbeeld voor jongeren die afstudeerden terwijl zij al werkten. Vooral een doelgroep die waarschijnlijk ook zonder de aftrek wel een opleiding had gevolgd, zoals ook is gebleken bij verschillende evaluaties.

Het STAP budget biedt €1000 voor iedereen die inschrijft, en biedt ook mogelijkheden om op termijn de inzet van deze middelen beter te gaan richten naar specifieke sectoren. Bijvoorbeeld voor mensen die zich willen laten omscholen naar tekortberoepen. Zeker gezien het feit dat de middelen nu zo snel zijn opgegaan, vindt D66 het een goed idee om de middelen meer gericht in te zetten, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelbudget wat straks beschikbaar is voor mensen tot mbo-2 niveau. Het STAP-budget is dus veel meer gericht op praktisch én theoretisch opgeleiden dan de scholingsaftrek.

Het is daarbij natuurlijk wel heel erg vervelend dat publieke opleidingen er nog niet in staan. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren.