Toelichting op de vanille-roomijstest
Jacques Vos, Joep Biemans, Arco Kruik en Edi Granucci zijn deskundigen op het gebied van ijs en ijsbereiding. Voor Radar testen en vergelijken zij vijf verschillende soorten vanille-roomijs blind met elkaar. De test vindt plaats in het IJscentrum van het Rijn IJssel College in Wageningen. Hier worden ambachtelijke ijsmakers opgeleid.
Om het smeltgedrag optimaal te testen, hebben onze deskundigen van iedere ijssoort twee maal een bakje getest. De eerste bak was ijs dat nog niet uit de diepvries was geweest, de tweede portie was vier keer in en uit de vriezer geweest. Het smeltgedrag is getest omdat een bak ijs meestal niet in één keer leeg is en daardoor meerdere keren in en uit de vriezer wordt gedaan.
Ook de textuur van het ijs is belangrijk. Het ijs moet romig zijn. Dit heeft met de samenstelling van de ingrediënten te maken.Smaak Smaakt het ijs naar vanille? Of smaakt het ergens anders naar? De deskundigen letten op of zij échte, authentieke vanille proeven, of dat het ijs vooral ‘chemisch’ of kunstmatig smaakt. Eén van de geteste ijssoorten smaakt volgens onze deskundigen naar anijs. Mondgevoel Het mondgevoel van het vanille-roomijs moet zoveel mogelijk hetzelfde blijven als het meerdere keren in en uit de vriezer is geweest. De structuur van het ijs moet prettig blijven en ook de smaak mag niet beïnvloed worden. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of er ijskristallen op het ijs aanwezig zijn. Liefst zijn deze nauwelijks of zelfs helemaal niet aanweizig. Bij één van de geteste vanille-roomijssoorten merkten de deskundigen op dat er een vettig laagje in de mond overbleef na het eten. Wij hebben voorafgaand aan de test het ijs vier keer in en vier keer uit de vriezer gehaald. Onze jury heeft eerst ijs getest dat nog niet in en uit de vriezer was gehaald en vervolgens hebben zij het ijs getest waarmee dat wel was gebeurd. Op die manier konden zij het smeltgedrag en de invloed daarvan beoordelen.
Smeltgedrag
De uitslag
Smaakt het ijs naar vanille? Of smaakt het ergens anders naar? De deskundigen letten op of zij échte, authentieke vanille proeven, of dat het ijs vooral ‘chemisch’ of kunstmatig smaakt. Eén van de geteste ijssoorten smaakt volgens onze deskundigen naar anijs.
Mondgevoel
Het mondgevoel van het vanille-roomijs moet zoveel mogelijk hetzelfde blijven als het meerdere keren in en uit de vriezer is geweest. De structuur van het ijs moet prettig blijven en ook de smaak mag niet beïnvloed worden. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of er ijskristallen op het ijs aanwezig zijn. Liefst zijn deze nauwelijks of zelfs helemaal niet aanweizig.
Bij één van de geteste vanille-roomijssoorten merkten de deskundigen op dat er een vettig laagje in de mond overbleef na het eten.
Wij hebben voorafgaand aan de test het ijs vier keer in en vier keer uit de vriezer gehaald. Onze jury heeft eerst ijs getest dat nog niet in en uit de vriezer was gehaald en vervolgens hebben zij het ijs getest waarmee dat wel was gebeurd. Op die manier konden zij het smeltgedrag en de invloed daarvan beoordelen.
Per ijsmerk hebben we de rapportcijfers van onze juryleden opgeteld en daarvan de gemiddelden genomen. Dat leidt tot de volgende einduitslag:
Positie
Merk
Cijfer
Prijs per liter (¤)
1
PLUS
6,81,79
2
C1000
6,21,69
3
Hertog
4,62,39
4
Albert Heijn biologisch ijs
3,22,55
5
De IJsfabriek
2,32,85
Opmerkingen per merkPLUS: Goed van structuur. Het enige vanille-roomijs uit de test met een echte vanillesmaak en zwarte spikkeltjes van vanillestokjes. C1000: De goedkoopste uit de test. Het ijs van C1000 levert een verdeelde jury op. Te weinig vanille kost hem de eerste plaats. Hertog: Het ijs is stabiel maar de smaak kan de jury niet bekoren. Albert Heijn biologisch ijs: Het vanille-roomijs smaakt niet naar vanille maar naar anijs. De jury vindt het vanille-roomijs niet lekker. De IJsfabriek: ‘Gele sneeuw zonder vanillesmaak’, aldus onze jury.
C1000: De goedkoopste uit de test. Het ijs van C1000 levert een verdeelde jury op. Te weinig vanille kost hem de eerste plaats.
Hertog: Het ijs is stabiel maar de smaak kan de jury niet bekoren.
Albert Heijn biologisch ijs: Het vanille-roomijs smaakt niet naar vanille maar naar anijs. De jury vindt het vanille-roomijs niet lekker.
De IJsfabriek: ‘Gele sneeuw zonder vanillesmaak’, aldus onze jury.