'Toename kiloknallers in strijd met afspraak'

Supermarkten stunten steeds vaker met goedkoop vlees (kiloknallers). Het aantal stunts met vlees in supermarkten is vorig jaar met 19 procent gestegen.

Dat is niet volgens de afspraken die met het kabinet zijn gemaakt, stelt de stichting Wakker Dier woensdag. De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat hiermee de maat vol is en kondigt acties aan bij supermarkten die kiloknallers blijven verkopen.

Kiloknaller goedkoper dan kattenvoer

Volgens de stichting zijn met het kabinet afspraken gemaakt over de verkoop van 'eerlijke producten voor een eerlijke prijs' en het stimuleren van diervriendelijk vlees. Een kiloknaller is industrievlees met een kiloprijs van minder dan 4,12 euro. Dat is de gemiddelde prijs van kattenvoer.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat in een reactie weten dat er nooit afspraken zijn gemaakt over het aanbiedingen- en prijsbeleid van supermarkten. Wel zijn er afspraken gemaakt over het duurzamer maken van varkensvlees. 'Die afspraken worden gewoon nagekomen', aldus een woordvoerster van het CBL.

Wakker Dier onderzoekt sinds 2011 de aanbiedingen van de acht grootste supermarkten. De eerste jaren daalde het aantal kiloknallers licht tot 266 in 2013. Maar in 2014 steeg het aantal weer tot 316, een stijging van 19 procent, aldus Wakker Dier.

Meeste stunts van C1000 en Emté

Volgens de dierenorganisatie stunten de supermarkten C1000 en Emté het meest met vleesaanbiedingen. Albert Heijn en C1000 stunten het vaakst met plofkip.

Wakker Dier constateert ook dat er vorig jaar meer aanbiedingen waren van industrievlees zonder welzijnskeurmerk. Het aantal aanbiedingen van biologisch vlees en ander vlees met een keurmerk daalde juist.

Update 12:38 uur: Dijksma wil kiloknallers uitbannen

Het stunten met vlees moet worden uitgebannen. Het is een zorgelijke zaak dat het aantal kiloknallers in de supermarkten stijgt. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdag in een reactie op een onderzoek van de stichting Wakker Dier. Die organisatie stelt dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer stijgt.

Dijksma vindt dat het gestunt met vleesprijzen geen recht doet aan de boer, die een eerlijke prijs verdient. 'Bovendien remt het ons in de activiteiten die we op het gebied van dierenwelzijn ontwikkelen en waarmee Nederland zich als land kan onderscheiden. Dat is zonde', stelt Dijksma.

'Ik zal blijven hameren op het verduurzamen van de vleesproductie in overleg met de supermarkten. De consument geeft wel de doorslag: als zij geen kiloknallers meer kopen en bereid zijn wat meer te betalen voor een stukje vlees, zal het voor supermarkten sneller minder interessant zijn.'

Bron: ANP