Toename van aantal kankerpatiënten

kanker780.gif

Het aantal kankerpatiënten in Nederland is het afgelopen jaar verder toegenomen. Ruim 108.400 Nederlanders kregen de diagnose van de ziekte, 2500 patiënten meer dan in 2015. Dat blijkt uit vrijdag verschenen cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Huidkanker (15.836 gevallen) kwam vorig jaar het vaakst voor, gevolgd door darmkanker (15.427) en borstkanker (14.511 vrouwen en 129 mannen). Ook krijgen mensen relatief vaak longkanker (12.168), en prostaatkanker (meer dan 11.000).

Toename van patiënten met huidkanker

Volgens de organisatie zet de trend in het stijgende aantal patiënten met huidkanker door. De drie belangrijkste vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. 'Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke, maar het grootste deel van de toename zit gelukkig in de groep met een vroeg stadium melanoom', aldus de organisatie.

Bij de meeste kankersoorten is sprake van een gestage groei. Bij sommige soorten kanker zoals darmkanker kan dat komen doordat ze eerder ontdekt worden dan enkele jaren geleden.

Wereldkankerdag

De cijfers werden gepubliceerd in aanloop naar Wereldkankerdag zaterdag.

Bron: ANP