Toeslag Kinderopvang

Sinds de verruiming van de Wet op de kinderopvang in 2005 is het mogelijk gastouders, bijvoorbeeld opa's en oma's, hiervoor te betalen door middel van de kinderopvangtoeslag. Veel ouders maakten dankbaar gebruik van deze regeling. Hiervoor moeten zij echter een hele hoge prijs betalen. Want als het gastouderbureau waar u zich van de overheid bij moet aansluiten, verdacht wordt van fraude komt de fiscus bij de ouders op bezoek. De ontvangen kinderopvangtoeslag moet in zijn geheel worden terugbetaald.

Radar zoekt uit waarom de belastingdienst bedragen tot wel ¤ 27.000 terugverlangt van jonge gezinnen.

Voorwaarde voor het aanvragen en ontvangen van de kinderopvangtoeslag is dat je je als ouders aansluit bij een geregistreerd gastouderbureau. Deze bemiddelt tussen de vraagouders en de gastouders en verzorgen de aanvraag en betaling van de kinderopvangtoeslag.

In 2008 liet Radar al zien dat gastouderbureaus als gevolg van deze regeling als paddenstoelen uit de grond schoten. Er werd veel geld verdiend in de bemiddeling tussen de ouders, de gastouders en de overheid.

Nu blijkt dat als deze bureaus worden verdacht van fraude of zelfs failliet gaan, de rekening bij de ouders komt te liggen. Er is geen opvangnet, geen waarborgfonds: de ouders moeten terugbetalen. Maar waarom? Fraude

De ouders die in Radar te zien zijn, waren aangesloten bij gastouderbureau de Appelbloesem in Beilen. Bijna twee jaar lang ontvingen zij maandelijks de kinderopvangtoeslag. Hoe ging dit in zijn werk? De uren die bijvoorbeeld opa en oma oppasten, werden doorgegeven aan de Appelbloesem, die de uren op haar beurt opgaf bij de Belastingdienst. De Belastingdienst verwerkte de aanvraag en stortte de toeslag op de rekening van de Appelbloesem.

De toeslag werd vervolgens op de rekening van de vraagouders gestort, of direct aan de gastouders. Het ging tijden goed. 

Tot het najaar van 2009. De ouders die bij de Appelbloesem aangesloten zijn, ontvangen een brief van de Belastingdienst waarin wordt aangegeven dat de Appelbloesem verdacht wordt van fraude en dat hiertoe een onderzoek wordt ingesteld door de FIOD-ECD. Ook wordt er gemeld dat ‘uit onderzoek is gebleken dat de fraude in de meeste gevallen heeft geleid tot onduidelijke aanvragen in kinderopvangtoeslag’.

Verder staat in de brief dat de aanvragen van de ouders voor het jaar 2010 niet zullen worden gecontinueerd, en de reeds aangevraagde kinderopvangtoeslag opnieuw worden beoordeeld. Zodra het juiste bedrag is vastgesteld, zullen de ouders een brief met een beschikking ontvangen. Onduidelijk

Groot is de verbazing en de schrik van de ouders nu in september als blijkt dat de beoordeling gaat over het jaar 2008 en 2009 en dat zij de ontvangen toeslag over –veelal- beide jaren volledig moeten terugbetalen. Voor Esther, die te zien is in de uitzending, betekent dit dat zij bijna ¤ 27.000 moet terugbetalen. Brenda, eveneens in de uitzending, moet ruim ¤ 23.000 betalen.

Het is voor hen totaal onduidelijk waarom zij dit moeten betalen. 

De Belastingdienst geeft in haar brief bij de beschikking aan dat vanwege de verdenking op fraude er wellicht onjuistheden zijn in de aanvraag voor de kinderopvangtoeslag. Er zou geen sprake zijn van betaalde opvang, dat wil zeggen dat het niet duidelijk is dat de ouders voor de opvang hebben betaald; er zou iets mis zijn met de Verklaring Omtrent Gedrag van de gastouders of er is kinderopvangtoeslag aangevraagd met terugwerkende kracht, en dit is niet toegestaan. 

Esther en Brenda vinden dat de Appelbloesem hen hierin verkeerd heeft voorgelicht, of eerder: niet heeft voorgelicht. Er is hen hier niets over verteld. Zij vertrouwden het bureau op het feit dat zij een erkend gastouderbureau waren. Bovendien kregen ze elke maand de uren uitbetaald die zij hadden aangevraagd, dus kunnen zij de eventuele fraude niet plaatsen. De ontvangen toeslag stortten zij –veelal- door naar de gastouders, die er op hun beurt weer belasting over betaalden. Doordat de belastingdienst en het gastouderbureau de toeslagen uitbetaalden, leek er voor de hen geen sprake van een misverstand.

Daarbij inspecteerde de GGD namens de Belastingdienst de Appelbloesem. Uit de openbare inspectierapporten kwam, zelfs in de zomer van 2009, geen bijzonderheid naar voren.Lopend onderzoek

Het onderzoek dat de FIOD in oktober 2009 naar de Appelbloesem heeft ingesteld, loopt nog. Vooralsnog zijn er dus enkel verdenkingen van fraude gemeld. De daadwerkelijke fraude is nog niet vastgesteld. De ouders begrijpen dan ook niet dat de Belastingdienst nu al de ontvangen toeslag terugvordert. Wanhopig

Veel ouders zijn wanhopig, zulke bedragen heeft niemand onder zijn kussen liggen. Ookal geeft de belastingdienst de mogelijkheid in termijnen te betalen, dan nog gaat het om een enorme extra kostenpost per maand. Wat kunnen ouders doen?

BOinK is de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Voorzitter van BOinK, Gjalt Jellesma, biedt ouders een platform op de site van BOinK. Als ouders zich verenigen, is er meer kans iets te bereiken dan alle ouders apart.

Ook de politiek laat zich niet onberoerd. VVD-kamerlid Ineke Dezentjé Hamming wil naar aanleiding van deze zaak vragen stellen aan minister Rouvoet. In augustus 2010 realiseerde zij samen met BOinK dat als gastouders het vereiste diploma niet zouden halen in 2010, de vraagouders hun recht op kinderopvangtoeslag zouden behouden. Deze ouders was anders een zelfde lot beschoren als de ouders die aangesloten waren bij de Appelbloesem en zouden ze alle ontvangen toeslag over 2010 moeten terugbetalen. Hiernaast werden er nog een drietal andere zaken rondom de gastouderopvang aangepast. Een belangrijke overwinning, die wellicht voor de ouders met de torenhoge beschikking van de belastingdienst ook een uitkomst kan bieden. 

-------------------------------

Aanverwant artikel: website met de onlangs aangenomen motie over de gastouderopvang. 

BOinK heeft goede contacten met Marjan ten Hagen, belastingconsulent gespecialiseerd in kinderopvangtoeslag. Ouders die bezwaar willen maken, kunnen naar haar site: steunpuntkinderopvangtoeslag.nl. Zij kan ouders helpen bij het maken van bezwaar en bijstaan in hun conflict met de fiscus.