'Toezicht import bamboe niet tijgermugproof'

bamboe.jpg

Het toezicht op de import van zogeheten Lucky bamboo schiet - elf jaar na de eerste vondst van tijgermuggen in deze sierplantjes - nog steeds tekort. De instanties die verantwoordelijk zijn voor de keuring van de ingevoerde containers, laten steken vallen. Dat meldt het platform Stop Invasieve Exoten, een stichting die strijdt tegen schadelijke uitheemse dieren, planten en micro-organismen.

Het platform ontving een document na een Wob-verzoek en concludeert daaruit dat de controle niet goed gaat. Tijgermuggen kunnen volgens de stichting meer dan twintig gezondheidsbedreigende virusziekten overdragen op mens en dier, zoals zika, dengue en chikungunya. In 2005 zijn voor het eerst bij een importeur van Lucky bamboo tijgermuggen aangetroffen. Het sierplantje wordt gekweekt in China waar de tijgermug veel voorkomt.

Voorschriften niet nageleefd

De stichting bekeek een transport van een partij bamboe van begin dit jaar. De importvoorschriften waren door de importeur niet nageleefd, de container was niet voor het uitladen in een quarantaineruimte geplaatst en de plantjes waren daar ook niet afdoende behandeld tegen de tijgermug. De instanties die toezicht moesten houden communiceerden slecht met elkaar en met de importeur, stelt het platform.

Bron: ANP