Tong verbrand: wat kun je doen?

tongverbrand-041102020-780.jpg

Wat te doen als je je tong of mond hebt verbrand? Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met KNO-arts Dennis Kox van de Vijf Meren Kliniek in het Spaarne Gasthuis.

Bij verbranding in de mond kan het slijmvlies van de mond en de tong aangedaan zijn. Volgens Kox is het belangrijk om meteen te koelen als je je tong of mond hebt verbrand. Kox: 'Als de verbranding heftiger is, dan kunnen er blaren ontstaan. Ik ken geen verhalen van derdegraadsbrandwonen in de mond met blijvende schade'.

Verkoeling door slijmvliezen en speeksel

De slijmvliezen en het speeksel zorgen al voor enige verkoeling, toch is het dus belangrijk om meteen te koelen. Doe je dat niet, dan kun je langer last houden van pijnklachten. En mogelijk proef je een tijd lang minder goed. Kox: 'De smaakreceptoren op de tong kunnen aangetast zijn, en dat kan weken duren'.

Volgens Thuisarts.nl verdwijnen klachten bij mondbranden bijna altijd vanzelf. De herstelperiode kan echter veel tijd kosten, soms wel maanden tot jaren. Wil je de pijn verminderen dan kan het volgens Thuisarts helpen te stoppen met roken en drinken van alcohol.