Topdrukte voor vergelijkers zorgverzekering

Vergelijkingssites voor zorgverzekeringen beleven topdagen. Sinds de kerst hebben ze het extreem druk met mensen die op het laatste moment nog van zorgverzekeraar willen veranderen. Bij Independer.nl, de grootste vergelijkingssite, zijn de laatste week meer dan 10.000 mensen overgestapt. 'Het aantal is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar', zei algemeen directeur Ruud Martens maandag.

Ook op de laatste dag van het jaar is het nog razend druk. 'We hebben 150 telefoonlijnen, die zijn allemaal bezet', aldus Martens.

Bij de andere vergelijkers is het ook hard werken. 'Vandaag hebben we al enkele honderden overstappers gehad', zegt Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. Directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl spreekt van een stormloop. Cijfers wil hij niet noemen, omdat het om concurrentiegevoelige informatie gaat. Hij heeft het wel over twee keer meer overstappers dan een jaar geleden.

Bij de Consumentenbond, waar mensen ook verzekeringen kunnen vergelijken, is de afgelopen week het bezoekersaantal omhoog geschoten.

Volgens de vergelijkingssites worden minder aanvullende verzekeringen afgesloten en kiezen veel mensen voor een hoger eigen risico. 'We hadden verwacht dat vooral mensen met een hoger inkomen dat zouden doen, maar maar we merken dat het vooral jonge mensen zijn die ervoor kiezen om hun eigen risico te verhogen', merkt Ruys. Hoe hoger het eigen risico, des te lager de maandpremie.

Maandag is de laatste dag dat mensen hun huidige zorgverzekering kunnen opzeggen. Ze hebben dan nog een maand de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Bron: ANP