Toyota wil uitstoot 90 procent terugdringen

toyota_uitstoot_800.jpg

Toyota wil de uitstoot van zijn auto's in 2050 met 90 procent hebben teruggedrongen. De Japanse automaker wil de komende jaren stevig voortborduren op het succes van zijn hybride auto's.

Het concern streeft ernaar in 2020 op jaarbasis 30.000 op waterstof aangedreven voertuigen af te leveren. Daarnaast moeten in dezelfde periode ruim 15 miljoen hybride auto's aan de man worden gebracht, aldus de maker van de Prius woensdag in een verklaring.

Toyota openbaart zijn ambities op het moment dat de auto-industrie door het stof moet vanwege gesjoemel met emissietesten bij Volkswagen. De Duitse automaker stootte in de eerste jaarhelft qua wereldwijde verkoop Toyota van de troon. Eerder gaf de Japanse autobranchevereniging aan dat het vertrouwen in de auto-industrie door het dieselschandaal een forse deuk heeft opgelopen.

'Verkoop van hybrides zal aantrekken'

Toyota verkocht in de afgelopen jaren meer dan acht miljoen hybride wagens, waarmee het veruit de grootste producent wereldwijd is. En de verkoop zal verder aantrekken, zo is de verwachting. Aan het einde van dit jaar start in Japan de verkoop van de nieuwe Prius, daarnaast komt eind deze maand de waterstof-aangedreven sedan Mirai in Californië beschikbaar.

Overigens is niet alleen Toyota in touw om de uitstoot te beperken. Circa 14 procent van alle auto's en vrachtwagens die vorig jaar wereldwijd werden verkocht, betroffen een hybride of plug-in model.

Bron: ANP