Trage energietransitie: 57 huizen per dag aardgasvrij gemaakt

gas-energietransitie-28062019.jpg

De door het kabinet zo vurig gewenste energietransitie is nog amper op gang. Vorig jaar namen slechts een kleine 10.000 Nederlandse huishoudens vrijwillig afscheid van hun gasaansluiting. In het huidige tempo duurt het nog ruim 280 jaar voordat Nederland van het gas af is, meldt de Volkskrant.

De cijfers van regionale netwerkbeheerders over vorig jaar zijn op verzoek van de krant verzameld door branchekoepel Netbeheer Nederland. Het kabinet wil dat Nederland al over 31 jaar van het gas af is, in 2050.

Vrijdag presenteert Rutte III zijn uitwerking van het ambitieuze Klimaatakkoord. Zo moeten in 2050 de zes miljoen woningen en een miljoen andere gebouwen in Nederland, die nu nog hun warmte uit gas halen, verduurzaamd zijn, te beginnen met 1,5 miljoen huizen voor 2030.

Voor 2022 zouden 100.000 huizen aangepakt moeten zijn, daarna moet de vaart snel opgevoerd naar 200.000 huizen per jaar. Uiteindelijk moeten er volgens Klimaatberaad-voorzitter Ed Nijpels 1000 huizen per dag aardgasvrij gemaakt worden. Het huidige tempo, op basis van de meest actuele cijfers van mei 2019, is echter 57 huizen per dag.

Radar Extra: van gas los

Nederland heeft nog een lange weg te gaan om de klimaatdoelen te halen. In het tweeluik van Radar Extra gaat Antoinette Hertsenberg in gesprek met wetenschappers die uitleggen waarom het niet vijf voor twaalf is maar vijf over twaalf.  En ze bezoekt dappere burgers die niet wachten op langzaam overheidsbeleid maar vandaag hun woning al verduurzamen en de gaskraan voor altijd dicht draaien.

Bekijk van gas los

Bron: ANP MediaWatch / Volkskrant