background branding

Transgenders krijgen subsidie voor borstprothese

transgender-borstprothese160562017.jpg

Demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat jaarlijks 2,8 miljoen euro vrijmaken voor borstprotheses bij man-vrouw transgenders. Dat heeft ze de Tweede Kamer donderdag laten weten.

Bij de meeste man-vrouw transgenders is er ook na een hormoonbehandeling te weinig borstgroei. Zij kunnen dat volgens Schippers als een 'ernstige belemmering' in hun transitie ervaren.Bekijk de uitzending van Radar over medisch noodzakelijke plastische chirurgie

'Ik vind het van belang om deze belemmering te verminderen, mede met het oog op de sociaal-economische positie van man-vrouw transgenders. Een subsidieregeling voor vergoeding van borstprotheses bij transgenders vanuit emancipatieperspectief kan daaraan bijdragen', aldus Schippers.

Behandeling valt buiten basispakket

De behandeling voor deze groep valt buiten het basispakket van de zorg. Daarop was veel kritiek op van onder meer het COC. Schippers komt dus nu met een subsidieregeling.

Het is niet bekend hoeveel transgenders gebruik zouden willen maken van de regeling, aldus de minister. Vanaf voorjaar volgend jaar kunnen man-vrouw transgenders naar verwachting gebruikmaken van de subsidieregeling.

Bron: ANP