Treinperrons vanaf 1 oktober volledig rookvrij

02092020 rookvrije perrons NS en ProRail.jpg

Vanaf 1 oktober zul je geen rookpalen of rookzones meer op de perrons zien. ProRail en NS zijn gestart met het volledig rookvrij maken van alle perrons op de Nederlandse treinstations. 

Sinds 2004 geldt al een rookverbod voor de grootste delen van de stations. Voor mensen die toch op het perron wilden roken, waren er speciale rookzones en rookpalen, maar ook die verdwijnen deze maand. 

Huisregels worden aangepast

In september verwijdert ProRail alle 390 rookpalen en 120 rookroosters op de perrons van honderd treinstations in Nederland. Op de overige driehonderd stations stonden al geen rookpalen. 

Ook de rookzoneborden worden weggehaald en op alle borden met de huisregels komt te staan dat de stations rookvrij zijn.

Rookvrije generatie

Iedere week raken nog honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Jaarlijks sterven er zo’n 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van ziektes, zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten als gevolg van roken. 

Het voornemen van de overheid is dan ook om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. 
ProRail en NS willen met het rookvrij maken van alle treinstations bijdragen aan dit voornemen. 

Stop verkoop van rook- en tabakswaren

April dit jaar is NS al gestopt met de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkels. Ook sluit het spoorwegbedrijf geen nieuwe contracten meer af met huurders die op het station tabak willen verkopen. 

Ook de supermarkten moesten eerder dit jaar een mouw passen aan de verkoop van sigaretten en shag. Vanaf 1 juli dit jaar mogen supermarkten de verslavende producten niet meer in het zicht hebben liggen.