TU Delft gaat beveiligingslekken in smartapparaten opsporen

smart-240619.jpg

Een team van de TU Delft gaat op verzoek van de regering lekken in de beveiliging van smartapparaten opzoeken. Dat schrijft De Telegraaf. Zo moet worden voorkomen dat hackers persoonsgegevens buitmaken.

Het gaat om consumentenapparaten die met internet zijn verbonden. Bijvoorbeeld televisies, spelcomputers en apparaten die op afstand bediend kunnen worden, zoals lampen, wasmachines, ovens, maar ook speelgoed. Als die worden gehackt, kunnen persoonsgegevens en soms zelfs geld worden buitgemaakt.

De universiteit gaat met financiële steun van de overheid de komende jaren in kaart brengen welke apparaten kwetsbaar zijn, of zelfs al gehackt. Vervolgens gaat het ministerie met fabrikanten in gesprek over maatregelen om besmette apparaten veiliger te maken.

Update je Firefox-browser

Firefox riep eerder deze week gebruikers op om hun browser te updaten na een beveiligingslek. Heb je dat nog niet gedaan? Volg deze stappen om te checken of je browser up-to-date is.

Hoe hou je hackers op afstand van smartapparaten?

'Steeds meer apparaten, naar verwachting dertig miljard in 2020, zijn verbonden met het internet', aldus staatssecretaris Mona Keijzer. Consumenten en bedrijven kunnen daar veel voordeel uithalen, maar alleen als de beveiliging in orde is. 'Daarom gaan kennisinstellingen, bedrijven en overheid samenwerken om dit te verbeteren.' 

Lees onze tips over hoe je veilig om kan gaan met slimme apparaten.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf