'Tv-kijker moet dubbel betalen voor programma's publieke omroep'

kijker-npo-dubbel-02-06-2018-780.jpg

De tv-kijker moet volgend jaar extra geld neerleggen om programma’s van de publieke omroep te kunnen zien. Om het krimpende budget uit Den Haag te compenseren, geeft de NPO vol gas met zijn betaaldienst NPO Start Plus, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Programma’s die nu nog gewoon te zien zijn op de openbare netten, vooral documentaires en drama, verdwijnen straks achter een betaalmuur. Dit blijkt uit het Jaarplan Video 2019, dat in handen is van de krant.

Twee keer betalen

Voor de tv-kijker betekenen de voornemens dat er voor het zien van veel geliefde programma’s twee keer betaald zal moeten worden. Nadat eerst de Belastingdienst al heeft geïnd, moet de kijker nu ook een abonnement nemen op NPO Start Plus. Dat kost 2,95 euro per maand en zou met alle nieuwe programma’s ook duurder kunnen worden.

De NPO heeft de plannen ontwikkeld vanwege grote bezorgdheid over de financiering uit Den Haag. Naar verwachting krijgt Hilversum komend jaar 62 miljoen euro minder dan nu.

Update 20:30 uur: Slob: betaalmuur mag niet zomaar

De publieke omroep mag niet zomaar op eigen houtje geld gaan vragen voor de toegang tot programma's, waarschuwt minister Arie Slob (Media). Slob heeft 'die plannen nog niet ontvangen'. Maar hij benadrukt dat niet 'zomaar alles kan. Ze kunnen bijvoorbeeld niet NPO Start zonder overleg achter een betaalmuur zetten.'

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) blijven programma's gewoon gratis online te zien, via het platform NPO Start, wat vroeger Uitzending Gemist heette. Als de NPO de rechten niet heeft, verdwijnen de programma's na verloop van tijd achter een betaalmuur, maar 'het idee dat alles achter een betaalmuur verdwijnt, daar is absoluut geen sprake van'. Er wordt wel nagedacht over allerlei scenario's maar er is nog niets vastgelegd, stelde hij.

Bron: MediaWatch / De Telegraaf