Twee derde houten speelgoedtreintjes voldoet niet aan veiligheidseisen

21:06 Treintjes.jpg

Vorig jaar onderzocht de NVWA  21 houten speelgoedtreintjes. De veiligheid van twee derde van de treintjes voldeed echter niet aan de wettelijke eisen. Vijf treinsets bleken zelfs ernstige tekortkomingen te vertonen. Zo lieten er kleine onderdelen los waardoor verstikkingsgevaar op kan treden en konden magneten ingeslikt worden die voor ernstig letsel zorgen. 

De warenautoriteit onderzocht zoveel mogelijk verschillende importeurs en merken zodat het onderzoek een goede weerspiegeling is van de markt. De bedrijven waarbij ernstige overtredingen geconstateerd werden, hebben vorig jaar de opdracht gekregen om hun afnemers en klanten over de tekortkomingen te informeren. Ook heeft de NVWA deze bedrijven een maatregel opgelegd. De toezichthouder raadt consumenten af om treintjes van de merken Eichhorn, Little Dutch, Mentari, Tooky Toy en Viga Toys te gebruiken.

Leeftijdsaanduiding blijkt niet te kloppen

Veertien treinsets bleken onterecht een waarschuwing aangebracht te hebben dat het speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar. Er is al bij verschillende onderzoeken geconstateerd dat de waarschuwing ‘niet geschikt voor kinderen jonger dan drie jaar’ aangebracht wordt op speelgoed dat er wel uitziet alsof het voor deze doelgroep bedoeld is. Zo ontlopen bedrijven strenge testen die gelden voor speelgoed voor de jongste doelgroep. De NVWA adviseert daarom altijd uit te gaan van de waarschuwingen op de verpakking, ook al lijkt het speelgoed misschien geschikt voor de jongste kinderen.

Test op wettelijke eisen

De NVWA onderzocht of houten speelgoedtreintjes die in Nederland verkocht worden aan de EU-veiligheidseisen voldoen. Speelgoed voor kinderen onder de drie jaar moet namelijk aan strenge eisen voldoen omdat het een kwetsbare groep betreft. Bij het onderzoek lette de NVWA specifiek op gevaar voor verslikken, verstikken en verstrikken door kleine onderdelen als speelfiguren, balletjes en koordjes. Daarnaast zijn de lijmverbindingen getest omdat deze tegen vallen, sabbelen en stoten moeten kunnen. Tot slot was er aandacht voor kleine magneten die bij inslikken verklevingen in het spijsverteringkanaal kunnen veroorzaken.

In 2018-2019 werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd over de wetgeving voor houten speelgoed. Toen had 41 procent van het onderzochte materiaal een of meer tekortkomingen. Deze resultaten en afzonderlijke meldingen over onveilige houten treintjes waren de aanleiding van de houten treintjes.

Bron: NVWA