Tweede Kamer wil geen 'plascontract'

plassen.jpg

De Tweede Kamer wil niet dat verpleeghuizen vastleggen hoe vaak bewoners per dag naar het toilet mogen. Ze reageert op het bericht van RTV Rijnmond dat zoiets momenteel wel gebeurt in een verpleeghuis in Hellevoetsluis.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het niet acceptabel dat een verpleeghuis in Hellevoetsluis vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar het toilet kunnen.

Kwaliteit van het leven

'Zeker bij aspecten zoals toiletgang die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt moeten bewoners erop kunnen vertrouwen dat hun wensen worden gevolgd. Het reguleren van toiletgang staat hier ver vanaf en is strijdig met waardig leven', stelt Van Rijn woensdag. De bewindsman reageert op de Tweede Kamer die eerder op de dag opheldering eiste over het plasbeleid in het tehuis.

Reacties Tweede Kamer

'In wat voor land leven we?', vraagt Henk Krol (50PLUS) zich af. Schandalig, vindt Geert Wilders (PVV). 'Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen. Hier moet vandaag nog duidelijkheid over komen'', aldus Sjoerd Potters (VVD). 'Dit belachelijke gedrag van het verpleeghuis moet vandaag nog stoppen. Zo gaan we niet met onze ouderen om.'

Verpleeghuis Grootenboek

Verpleeghuis Grootenhoek, onderdeel van zorginstelling Careyn, zegt de ontstane verontrusting 'heel vervelend' te vinden. 'Het is voor het personeel en voor de bewoners van het verpleeghuis jammerlijk om zo te worden neergezet en geeft weer gedoe over de situatie in verpleeghuizen', aldus een woordvoerder.

Toiletafspraken geen algemeen beleid

Hij benadrukt dat de toiletafspraken geen algemeen beleid zijn, maar dat in individuele gevallen in een zorgplan wel afspraken worden gemaakt. Daarbij gaat het om een deel van de bewoners in het verpleeghuis die lijden aan dementie of incontinentie. Als patiënten dat wensen, kunnen de toiletafspraken worden aangepast, aldus de woordvoerder.

Naleving van regels

Van Rijn heeft contact gehad met de raad van bestuur van het verpleeghuis en die heeft aangegeven dat bewoners naar het toilet kunnen wanneer zij dat willen. Van Rijn heeft geëist dat dit ook in de praktijk echt gebeurt.

Bron: ANP MediaWatch / RTV Rijnmond