Tweede Kamer wil kortere partneralimentatie

alimentatie-07122018.jpg

De Tweede Kamer wil de partneralimentatie na een echtscheiding terugbrengen van twaalf naar vijf jaar. Een voorstel van die strekking van VVD, D66 en PvdA kan rekenen op een ruime meerderheid, bleek donderdag tijdens een debat.

De initiatiefnemers rekenden al op brede steun, en lijken die te krijgen van in ieder geval GroenLinks, de SP en de PVV. De christelijke partijen in de Tweede Kamer lieten weten zich nog te beraden. SGP-leider Kees van der Staaij kondigde al aan dat het wetsvoorstel zijn fractie waarschijnlijk een stap te ver gaat.

Uitzonderingen

Er komen uitzonderingen voor mensen die minder kans hebben om na een echtscheiding snel in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Bijvoorbeeld omdat zij al wat ouder zijn, lang niet gewerkt hebben, of voor kinderen jonger dan 12 jaar zorgen. Zij kunnen langer een beroep doen op alimentatie.

De Tweede Kamer stemt volgende week over de initiatiefwet. Het is de bedoeling dat die begin 2020 van kracht wordt. Voor echtparen die voor die tijd uit elkaar gaan, blijven de huidige regels gelden.

Bron: ANP