Tweede Kamer wil soepeler hypotheekregels

hyotheek.jpg

De Tweede Kamer wil dat de voorwaarden voor het verstrekken van een hypotheek worden versoepeld. Het Nibud, dat maatstaven vaststelt waarop hypotheekverstrekkers hun beleid baseren, moet die normen aanpassen.

De Kamer wil dat het budgetinstituut rekening houdt met de lagere energielasten en de kansen van aanvragers op een hoger salaris. De strikte toepassing van de Nibud-normen kan tot onredelijke situaties leiden, vreest de Kamer. Een meerderheid steunde daarom dinsdag een motie van CDA'er Erik Ronnes, die de regering oproept zich sterk te maken voor de aanpassing van deze maatstaven. Hypotheekverstrekkers hanteren de normen te streng, vindt Ronnes.

Geen hypotheek

Mensen die een hypotheek willen afsluiten krijgen nu soms ten onrechte nul op het rekest, aldus Ronnes. Sommige jongeren wordt bijvoorbeeld nee verkocht terwijl zij de lasten met gemak kunnen dragen, omdat ze later meer gaan verdienen. De CDA'er wijst erop dat mensen die ten onrechte geen hypotheek krijgen nu vaak schaarse huurwoningen bezet houden.

Update:

Er is ondertussen besloten dat de hypotheeknormen worden verruimd. Lees hier meer.

Bron: ANP