Tweeverdieners en mensen met studieschuld krijgen meer hypotheekruimte

29102020hypotheek.jpg

Tweeverdieners en mensen met een studieschuld krijgen vanaf volgend jaar wat meer ruimte om geld te lenen voor de koop van een huis, meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Het tweede inkomen telt vanaf 1 januari voor 90 procent mee bij het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag. Nu is dat nog 80 procent. Verder gaat de studieschuld minder zwaar meewegen, omdat de rente op die leningen lager is geworden.

De leennormen die het kabinet na advies van het Nibud stelt, moeten voorkomen dat huishoudens bij het aangaan van een hypotheek onverantwoorde risico's nemen. Daarbij wordt niet alleen naar het inkomen gekeken, maar ook naar bijvoorbeeld de prijsontwikkeling en fiscale veranderingen.

'Ook nu is het belangrijk om te kijken naar het risico op verlies van inkomen'

Het Nibud waarschuwt dat het in coronatijd ook belangrijk is goed te kijken naar het risico op verlies van inkomen. 'Iemand kan een heel bestendig inkomen hebben gehad met werk dat door de aard van deze crisis een wankele toekomst heeft', zegt Nibud-directeur Arjen Vliegenthart.

Huishoudens die er ondanks de crisis in inkomen op vooruitgaan, zien volgens het Nibud hun hypotheekruimte volgend jaar toenemen. Voor huishoudens zonder inkomensstijging kan de maximale hypotheek licht dalen.

Lees ook: 'Zo kan een starter zijn kans op succes vergroten op de overvolle woningmarkt'

Bron: ANP