'Type huizen moet afgestemd worden op de vraag'

WoningAanbouw_19.02.2020.jpg

Het kabinet gaat steviger inzetten op het bijbouwen van woningen en hierbij gerichter kijken naar het type huizen waaraan behoefte is. 'De vrijblijvendheid van gestelde ambities en gemaakte afspraken moet eraf', schrijft minister Stientje van Veldhoven (Wonen) aan de Tweede Kamer.

Het kabinet gaat in overleg met gemeenten en provincies een 'actieve rol vervullen' om meer locaties voor grootschalige woningbouw aan te wijzen, schrijft Van Veldhoven. Om de ruimte voor de nodige extra woningen te vinden zijn 'stevige keuzes' nodig, erkent de bewindsvrouw.

Daarnaast wil het kabinet er beter op toezien dat de bouw van woningen goed aansluit bij de vraag. 'Dat betekent voldoende betaalbare woningen, en voldoende woningen voor aandachtsgroepen als daklozen en ouderen.'

Van Veldhoven praat de Kamer bij over de aanpak van het kabinet in de aanloop naar een belangrijk debat op woensdag over de tekorten op de huizenmarkt. Onder andere makelaarsvereniging NVM sloeg recent alarm over de huizencrisis en de stijgende prijzen die daarmee gepaard gaan.

Bron: ANP