Uber verhoogt prijzen zonder klanten hierover in te lichten

23032022-uber-prijsstijging.jpg

Taxiplatform Uber heeft de prijzen voor ritjes sinds 11 maart met 50 cent verhoogd vanwege 'hogere operationele kosten' voor chauffeurs. Uber steekt echter tot wel een kwart van dit geld in eigen zak, zegt Edgar Kan van de Stichting voor Zelfstandige Chauffeurs (SZC) tegen BNR.

'Wekelijks zijn wij ongeveer 40 euro extra kwijt wegens de hoge brandstofprijzen', aldus Kan. 'Wat van de prijsverhoging overblijft nadat Uber zijn deel neemt, dekt nog maar de helft hiervan.'

Het liefst ziet de SZC een volledige compensatie voor de gestegen benzineprijs. Maar aangezien die kans klein is, hoopt Kan op zijn minst dat de 50 cent volledig naar de chauffeurs gaat. Uberchauffeurs staan echter machteloos. Omdat prijsafspraken tussen zzp’ers verboden zijn, mogen zij niet collectief een vuist maken tegen het Amerikaanse bedrijf. 

Tweede verhoging dit jaar

Uber verhoogde half maart de prijzen zonder dit te communiceren naar klanten. Enkel de chauffeurs werden er via een brief van op de hoogte gesteld. Begin dit jaar werden de prijzen ook al met zeven procent verhoogd. Volgens Uber kwam deze destijds ook voor het grootste deel ten goede van chauffeurs. Het bedrijf laat aan BNR weten dat de prijsstijging bedoeld is om de chauffeur te helpen met de gestegen operationele kosten, waaronder die van brandstof. 

In de toekomst belooft het taxiplatform scherp te blijven op de behoeftes van chauffeurs, zodat het waar nodig kan helpen. Elektrisch rijden zou ‘op de lange termijn’ de beste oplossing zijn. Chauffeurs die die overstap willen maken, kunnen volgens Uber rekenen op hulp vanuit het platform. 

Bron: BNR