Uber verzweeg groot datalek

uber-datalek-221117.jpg

Hackers hebben de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs van de populaire taxi-app Uber gestolen. De hack vond plaats in oktober 2016, maar Uber kwam daar dinsdag pas mee naar buiten. Er werden onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers gestolen van klanten en de persoonlijke gegevens van zeven miljoen taxichauffeurs kwamen ook in handen van de criminelen.

Uber betaalde de hackers 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en data te vernietigen. Het lek werd niet gemeld aan de autoriteiten. De nieuwe ceo van Uber Dara Khosrowshahi betreurt de gang van zaken. 'Dit had nooit mogen gebeuren.' Khosrowshahi is naar eigen zeggen pas recent op de hoogste gesteld van het lek.

Ontslag en beschuldigen bij Uber

Twee werknemers die verantwoordelijk waren voor het in doofpot stoppen van het lek hebben hebben het bedrijf moeten verlaten. Eerder al moest Travis Kalanick, de oprichter van Uber, het veld ruimen omdat hij volgens investeerders Uber op riskante wijze leidde. Onder zijn bewind raakte Uber in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer.

Volgens Uber zijn de gelekte gegevens niet misbruikt.Wat kunnen gedupeerden doen?

Bron: ANP