'Uitbetaling pgb-declaraties op gang gekomen'

De uitbetaling van declaraties bij de persoonsgebonden budgetten (pgb's) is op gang gekomen. Staatssecretaris Martin van Rijn schrijft dat donderdag aan de Tweede Kamer.

Eind januari ontstond er grote onrust over de pgb's omdat veel budgethouders nog niet wisten of ze binnen hun pgb zorg konden declareren. Ze hadden nog geen groen licht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor de contracten met hun zorgverleners.

Veel vertraging

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de pgb's en uitbetalingen aan zorgverleners. Die overgang ging gepaard met veel vertragingen. Van Rijn nam daarop maatregelen en zorgde er begin deze maand voor dat de SVB binnen vijf tot tien dagen uitbetaalt. Hij stelde ook een apart team in om de schrijnende gevallen met spoed op te lossen.

Inmiddels leiden die maatregelen ertoe dat de achterstanden worden ingelopen. De telefonische bereikbaarheid blijft wel kwetsbaar, geeft Van Rijn toe. Per dag komen er 7500 telefoontjes binnen.

Nieuw debat

De oppositie in de Tweede Kamer is niet tevreden met de brief en wil donderdagavond meer informatie van Van Rijn. Vanaf 19.30 uur is er daarom een debat met de staatssecretaris.

Volgens Van Rijn worden er op het moment elke dag tussen de 5000 en 8500 declaraties ingediend. De SVB verwacht die binnen de vijf tot tien werkdagen te kunnen betalen. Op basis van de op dit moment geregistreerde zorgovereenkomsten wordt verwacht dat uiteindelijk 130.000 declaraties moeten worden verwerkt. Daarvan zijn er nu 27.000 op tijd uitbetaald.

Bron: ANP