Uitbuiting in goedkope nagelsalons treft ook Vietnamese kinderen
Je nagels laten doen, voor veel vrouwen is het een verwennerij. Voor de Vietnamese jonge vrouwen en meisjes die in veel budgetnagelsalons werken, is de luxe echter vaak ver te zoeken. Instanties vragen klanten om misstanden in nagelstudios te melden, maar hoe herken je arbeidsuitbuiting? 'Als je weinig betaalt voor je nagels, zou er al een alarmbel moeten rinkelen.'
Ze maken meestal lange werkdagen en krijgen te weinig betaald. Verblijfspapieren of een deugdelijk werkcontract krijgen ze niet. Bij een controle in Amsterdam vorig jaar bleek een uitgebuite nagelstyliste in de kelder van haar werkplaats te slapen. De uitbuiting van Vietnamese vrouwen en minderjarigen is een groot maar onderbelicht probleem in ons land, blijkt onder meer uit onderzoek van NOS op 3.
Nagelstylisten durven zelf geen melding te doen
En daar is een eenvoudige verklaring voor: nagelsalons worden nauwelijks geïnspecteerd, omdat de politie en de Inspectie SZW amper meldingen van misstanden ontvangen. Voor de slachtoffers is melden te gevaarlijk. Zij vrezen voor vergeldingsacties voor hun familie in Vietnam. Vaak moeten zij de Vietnamese mensenhandelaars nog afbetalen voor de lange reis naar ons land.
Kinderen verdwijnen uit beschermde opvang
Niet alleen jonge vrouwen worden uitgebuit in goedkope nagelstudios. Al tientallen Vietnamese minderjarigen zijn verdwenen uit de beschermde opvang in Nederland voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Vermoedelijk werden ze naar het Verenigd Koninkrijk gebracht om daar in budgetsalons of de hennepindustrie te werken.
In Engeland blijkt het probleem het grootst, maar door onder meer de brexit, die het moeilijker maakt om het land in te komen, zouden steeds meer Vietnamese meisjes in Nederland blijven. Het aantal nagelsalons in ons land, en met name de door Vietnamezen gerunde nagelstudio's, neemt de laatste jaren exponentieel toe. Een nagelsalon openen stelt namelijk niets voor, en inspectie op de arbeidsomstandigheden in de salons schiet tekort.
Hoe herken je misstanden en meld je ze?
Die snelle toename wijst op zich al mogelijke criminaliteit. Niet elk budgetsalon heeft echter met arbeidsuitbuiting en mensenhandel te maken. Er zijn ook professionelen aan het werk die lage prijzen hanteren zonder de stylisten uit te buiten, maar hoe zie je het verschil? Ina Hut, directeur-bestuurder van CoMensha (het landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel), licht toe:
- Prijs: Als je voor heel weinig geld een een set gelnagels kunt laten zetten, dan is er mogelijk iets niet pluis.
- Communicatie en houding: Ga na of de nagelstyliste je begrijpt en de Nederlandse of Engelse taal spreekt. Als een meisje al te onderdanig of schichtig overkomt, zou een alarmbel moeten rinkelen.
- Vaardigheid: Als klant kun je snel zien of de styliste kennis van zaken heeft, of al te snel werd opgeleid.
- Leeftijd: Een leeftijd inschatten is niet altijd eenvoudig, maar een vermoeden dat een minderjarige aan het werk is, kan zeker kloppen.
- Werktijden: De medewerkers maken extreem lange werkdagen.
- Locatie: Als klant kun je mogelijk een glimp opvangen van wat zich achter het gordijn afspeelt. Mogelijk zie je aan de achterkant van de studio een omgeving die doet vermoeden dat het salon ook als woon- en slaapplek wordt gebruikt. Schimmige nagelsalons komen voornamelijk in de grootsteden voor, maar steeds meer ook in kleinere steden.
Zijn er indicaties van arbeidsuitbuiting? Meld ze bij de politie of de Inspectie SZW (0800-5151, kan ook anoniem. Je kunt ook anoniem naar Meld Misdaad Anoniem bellen (0800-7000). Een nagelsalon alleen maar mijden helpt niet om het probleem op te lossen. Als er genoeg meldingen binnenkomen, kunnen de politie en inspectie handelen.
Meer informatie vind je op www.inspectieszw.nl, www.mensenhandel.nl of www.comensha.nl.
Bron: NOS, RTL Nieuws